Reincepe vaccinarea impotriva hepatitei B

2 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Ministerul Sanatatii a receptionat, astazi, primele 50 000 de doze de vaccin anti-hepatitic B, din cele 200 000 pe care le va achizitiona in acest an. DSP Buzau primi 1000 de doze, saptamana aceasta.

 

vaccin -bebelusCriza de vaccin antihepatitic B pentru bebelusi a fost, in sfarsit, rezolvata si ea, dupa cea pentru vaccinul BCG, cel putin in parte, de Ministerul Sanatatii (MS). Astazi, Biroul de presa al institutiei a informat, printr-un comunicat de presa, ca  au fost transmise in teritoriu vestea ca reincepe vaccinarea impotriva hepatitei B si toate masurile care trebuie luate in aceasta perioada pentru derularea in bune conditii a campaniei de imunizare. 

Potrivit comunicatului amintit, MS a receptionat astazi, 50.000 de doze de vaccin antihepatitic B, dintre cele 200.000 de doze comandate pentru anul in curs, iar in cel mai scurt timp, acesta va ajunge in teritoriu. Directiile de sanatate publica au fost instiintate sa se prezinte in regim de urgenia la sediul Companiei Unifarm SA pentru ridicarea dozelor de vaccin si repartizarea acestora, in maternitati si la medicii de familie.

 

bebe-vaccinHVBIn judetul Buzau, vaccinul impotriva hepatitei B lipseste de mai bine de o luna de zile, iar pana la jumatatea lunii trecute criza se inregistra si in privinta vaccinului impotriva tuberculozei ce trebuie administrat bebelusilor. In urma achizitionarii de catre Ministerul Sanatatii a 50.000 de doze din acest vaccin, Buzaului i s-au repartizat 1.000 de fiole, astfel ca 1.000 de bebelusi vor fi recuperati sau imunizati dupa nastere, in maternitati.

Directia de Sanatate Publica Buzau a primit nota Ministerului Sanatatii si a luat deja legatura cu UNIFARM. Joi, am fost programati si vom fi in posesia celor 1.000 de doze repartizate din acest lot, pentru recuperarea restantierilor si imunizarea nou-nascutilor din aceasta luna. Pana la sfarsitul saptamanii vom face tot posibilul ca vaccinul sa ajunga in maternitati si la medicii de familie, pentru imunizarea nou-nascutilor si a restantierilor”, a precizat pentru www.sanatatebuzoiana.ro directorul DSP Buzau, ec. Daniela Dumitru.

 

risc de hepatita Potrivit Ministerului Sanatatii, recuperarea copiilor nevaccinati se va realiza, sub coordonarea directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, prin cabinetele medicilor de familie si maternitati, iar imunizarea nou-nascutilor se va realiza conform calendarului, mentioneaza MS.

Vaccinul antihepatitic B este un preparat monodoza (nu ca BCG-ul la care dintr-o doza se vaccineaza 15-20 de copii), utilizat pentru profilaxia specifica a hepatitei B. Se administreaza la nou-nascuti in maternitate, dupa care se fac inca doua revaccinari, inainte de varsta de 6 luni. Este  inclus in calendarul national de imunizare al MS si, in consecinta, este gratuit.

Reprezentantii MS spun ca s-au demarat  procedurile de achizitiie centralizata a vaccinului inca de la inceputul acestui an, dar dificultatile legate de procesul de achizitionare, care se datoreaza lipsei de pe piata a produsului, au facut ca acesta sa fie livrat cu intarziere. In prezent exista un numar mic de producatori pentru aceste vaccinuri si nu au disponibile, in acest moment, cantitatile necesare la nivel global.

Daca nu s-ar fi pus Institutul Cantacuzino pe butuci si s-ar fi investit pentru a-si pastra liniile de productie sau macar pentru a relua productia, astazi nu ne-am mai fi confruntat cu astfel de crize si nici nu ar fi trebuit sa achizitionam vaccinurile din import, cu preturi si de 20 de ori mai mari decat cele la care s-ar fi obtinut serurile la Cantacuzino.

 Comentarii (1)

  1. George Dumitrescu spune:

    In Romania anului 2014 ne confruntam cu o criza in vaccinarea impotriva hepatitei B a nou-nascutilor!!!… NO COMMENT!

Adaugati un comentariu


 

*