Campanie de promovare a donarii de celule stem

21 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Activitatea se desfasoara la nivel national pe parcursul acestei saptamani, marcand astfel pentru prima data Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

 

doctor-celule-stemPrintr-o conventie internationala s-a stabilit ca cea de-a treia sambata a lunii septembrie sa fie declarata Ziua Mondiala A Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, eveniment care a fost marcat, pentru prima data, la sfarsitul saptamanii trecute, sambata, 19 septembrie.

In Romania, pe langa activitatile organizate la data respectiva, Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din Romania (RNDVCSH) va organiza, pe parcursul acestei saptamani, o serie de alte actiuni la nivel national, ce au ca scop promovarea donarii de celule stem hematopoietice. Campania este adresata in special persoanelor adulte, cu varste cuprinse intre 18 si 45 ani.

In cadrul acestei campanii, derulata sub sloganul „Doneaza o sansa la viata”, vor fi organizate caravane in care se vor distribui trecatorilor materiale informative legate de donarea de celule stem si va fi organizat un concurs cu premii. Pentru a participa la concurs, romanii sunt indemnati sa adreseze un gand bun celor peste 25 de milioane de donatori de celule stem intregistrati pana in prezent la nivel mondial. Toate mesajele vor fi publicate pe site-ul oficial al  RNDVCSH, iar un juriu le va selecta pe cele mai expresive si le va premia.

 

stem-salveaza-vietiCampania se desfasoara in perioada 19-27 septembrie, iar organizatorii si-au propus ca astfel sa aduca in atentie rolul si importanta donatorului voluntar si nevoia de a inregistra mai multi donatori la nivel international pentru a putea salva vietile celor care au nevoie de ajutor.

La nivel mondial, numarul donatorilor inregistrati a depasit 25 de milioane, iar pentru ca aceasta este considerata o cifra record, unul dintre scopurile primei Zile Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a fost acela da a aduce multumiri fiecaruia dintre acesti donatori.

In prezent, in registrul roman a la donatorilor de celule stem sunt inscrisi 25.637 de donatori voluntari. Totodata, 48 de pacienti sunt in asteptarea unui transplant, iar 20 dintre ei nu au inca donator compatibil. Cele 3 centre de transplant din tara au realizat impreuna, in ultimii 7 ani, peste 1.000 de proceduri de transplant, dintre care 70 au fost realizate cu celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi, in centrele de transplant din Bucuresti, Timisoara si Targu Mures.

 

doneazaZiua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcata, astazi, si de Ministerul Sanatatii impreuna cu impreuna cu Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din Romania (RNDVCSH) care organizeaza o conferinta de presa. Din partea Ministerului Sanatatii participa prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat, iar din partea RNDVSCH, prof. dr. Dan Colita -presedinte Consiliul stiintific si dr. Aurora Dragomiristeanu – director general.

La eveniment participa si pacienti care au beneficiat de un transplant de celule stem hematopoietice, donatori de celule stem hematopoietice, cat si medici care se ocupa de ingrijirea acestora (copii si adulti, diagnosticati cu leucemie sau alte boli grave ale tesutului sanguin sau ale sistemului imunitar), reprezentanti ai Agentiei Nationale de Transplant si ai Asociatiei pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem.

Dupa eveniment, in Piata Universitatii din Bucuresti, in cadrul caravanei Doneaza o sansa la viata va fi amplasat un centru mobil de recoltare pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 ani care vor sa se inscrie ca potentiali donator si unde este amenajata o zona dedicata unde pot fi lasate mesaje de multumire donatorilor care dau viata mai departe.

 

Banca de celule stem

Banca de celule stem

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o institutie publica, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, a carei misiune este de a de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem compatibili, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi. Una dintre activitatile de baza ale registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si, in acelasi timp, cu pacientii care au nevoie de un transplant. Aceasta baza de date este securizata conform tuturor standardelor internationale existente in domeniu si face posibila procesarea cererilor de cautare a unui donator compatibil si furnizarea celulelor stem hematopoietice, atat in tara, cat si in strainatate. Totodata, este institutia responsabila cu coordonarea si supravegherea activitatilor de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi, conform standardelor internationale.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*