Premiera medicala la Sectia de Hematologie si Transplant Medular de la Targu Mures

19 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Dupa 15 ani de activitate, aici se va efectua primul transplant cu celule stem identificate in Registrul National al Donatorilor.

 

stem-salveaza-vietiCu ocaziai Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, reprezentantii sectiei specializate in efectuarea de transplant medular de la Targu Mures au anuntat ca se pregatesc pentru efectuarea primului transplant cu celule stem identificate in Registrul National al Donatorilor, dupa ce, timp de 15 ani, donatorii au provenit din randul familiilor pacientilor sau din registrul international.

Seful sectiei, medicul Benedek Istvan, a precizat ca in conditiile in care a devenit din ce in ce mai greu sa se gaseasca donatori compatibili din randul familiilor pacientilor, care sunt tot mai putin numeroase, dezvoltarea Registrului National al Donatorilor este extrem de importanta. „Daca in urma cu cativa ani gaseai familii numeroase si reuseai sa faci transplantul, acum, din pacate, nu mai sunt. Singura posibilitate este sa ai cat mai multi donatori si atunci poti intra in Registrul European de Donatori unde ai mult mai multe sanse de a gasi donatori compatibili. Acum incepe sa se formeze Registrul National de Donatori, iar cu cat dai mai mult cand e nevoie pentru altii, cu atat primesti mai mult in schimb. Vom avea primul caz de transplant din Registrul National de Donatori. Pana acum am primit grefe din Polonia, din Germania si asta e un lucru foarte bun”, a precizat medicul.

 

Dr.Benedek Istvan

Dr.Benedek Istvan

Medicul a mai precizat ca la Targu Mures activitatea in domeniul transplantului medular a debutat in urma cu 30 de ani, iar in urma cu 15 ani, aici a fost efectuat primul transplant din aceasta categorie. De atunci pana in prezent, peste 400 de pacienti au beneficiat de un astfel de transplant. Donatorii au fost rude compatibile sau persoane identificate in registrele internationale de donatori, in conditiile in care un registru national a inceput sa se dezvolte in Romania doar in ultimii ani. Seful sectiei de Hematologie si Transplant Medulat de la Targu Mures a mai precizat ca aici se lucreaza la nivelul clinicilor din strainatate, iar centrul este cel mai performant din tara, singura problema fiind cea legata de gasitea unor donatori compatibili. In acest sens, dr. Benedek Istvan a subliniat inca o data importanta registrului national al donatorului de celule stem, indemnandu-i pe toti cei care o pot face, sa mearga sa doneze, pentru a creste astfel sansele pentru pacientii care au nevoie de un transplant si in cazul carora nu se gasesc donatori compatibili din randul familiilor.

 

celule stem FundeniAcelasi apel l-a facut si un fost pacient, a carui viata a fost salvata in urma unui transplant medular, intr-o perioada in care inca nu exista Registrul National al Donatorilor. Este vorba de un specialist in managementul proiectelor din cadrul primariei din Targu Mures, care a fost diagnosticat cu leucemie la 30 de ani, singura sa sansa fiind transplantul medular. „A fost un soc sa ti se puna un diagnostic, la 30 de ani, ca mai traiesti doua luni. Pentru mine a fost un soc, mai ales cand ai o familie, dar acest act de donare si transplantul de celule stem pentru mine a insemnat o a doua sansa la viata. Am o viata normala acum dupa acest transplant, pot sa fac orice si ii indemn pe cei sanatosi sa mearga sa se inregistreze pentru ca pot sa salveze o viata. Altfel, un pacient bolnav de leucemie este sortit mortii. Am numarat pungile de sange si de trombocite pe care le-am primit: au fost 60, ceea ce inseamna 60 de donatori. Deci 60 de oameni din Targu Mures au contribuit la salvarea vietii mele, in plus am avut o sora care a fost compatibila si a putut dona celule stem. In urma cu 4 ani nu exista acest registru al donatorilor, asa ca a fost singura sansa pentru mine”, a declarat, Serban Constantin, cel care a primit o noua sansa la viata datorita medicilor si donatorilor.

Numarul total de transplanturi de celule stem realizate in Romania este mult sub media europeana. Astfel, conform medicului Benedek Istvan, media europeana este cuprinsa intre 200 si 400 de transplanturi de celule stem anual la 10 milioane de locuitori, in timp ce in Romania se fac anual intre 150 si 170 de astfel de interventii, cu mult sub minimul mediei europene.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*