A fost creată prima cornee artificială, cu ajutorul unei imprimante 3D

Procedura s-a realizat prin combinarea unor celule stem, provenite de la un donator, cu un amestec obținut din celue stem, colagen și un gel pe bază de alge marine.

 

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle, din Marea Britanie, au reușit o premieră mondială în domeniul medical. Aceasta constă în realizarea unei cornee umane artificiale cu ajutorul unei imprimante 3D. Combinând celule stem prelevate din corneea unui donator sănătos cu alginat – un gel obţinut din alge marine – şi colagen, oamenii de ştiinţă britanici au reuşit să obţină o „bio-cerneală” care poate fi printată pentru a crea organul artificial, iar aceasta a fost folosită apoi de o imprimantă 3D pentru a crea cornee circulare, în mai puţin de 10 minute.

Referindu-se la această realizare, prof. Che Connon, coordonatorul studiului, a declarat că „gelul nostru bio este o combinaţie de alginat şi colagen și păstrează celule stem în viaţă în timp ce produce un material care este suficient de tare pentru a-şi menţine forma şi suficient de moale pentru a fi comprimat şi modelat de o imprimantă 3D”.

Prin această descoperire, cercetătorii britanici au demonstrat că este posibilă obţinerea unor cornee artificiale care să corespundă caracteristicilor unice ale pacienţilor.

 

Măsurând dimensiunea corneeii unui pacient cu ajutorul unui scanner, oamenii de ştiinţă pot să folosească datele respective pentru a printa o cornee artificială ce va avea aceeaşi mărime şi aceeaşi formă. Corneele printate în 3D trebuie să fie testate, în perioada următoare, creatorii lor sperând că noua tehnologie va deveni uzuală în următorii cinci ani.

Potrivit profesorului Che Connon, noul studiu ar putea să contribuie la acoperirea penuriei de cornee de pe piaţa mondială a transplanturilor.

În prezent, aproximativ 10 milioane de oameni din lumea întreagă au nevoie, în fiecare an, de o intervenţie chirurgicală care să prevină orbirea, iar alte 5 milioane de persoane sunt afectate de orbire totală, provocată de leziuni cauzate de arsuri, laceraţii, abraziuni şi boli.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*