Prima inimă din țesut uman, realizată cu o imprimantă 3D
Cercetătorii care lucrează la acest proiect spun că ar putea fi un prim pas în eliminarea riscurilor de respingere a grefelor în cazul transplantului cardiac.
O echipă de oameni de știință israelieni de la Universitatea din Tel Aviv a prezentat, săptămâna aceasta, prototipul unei inimi miniaturale, despre care afirmă că reprezintă primul cord creat cu o imprimantă 3D, folosind ţesut uman. Până acum, s-a reuşit să se printeze cu succes doar ţesuturi simple, lipsite de vase sangvine, însă de această dată, profesorul Tal Dvir, coordonatorul echipei de cercetători, spune că „este pentru prima dată, oriunde în lume, când cineva a reuşit să conceapă şi să printeze în integralitate o întreagă inimă plină cu celule, vase sangvine, ventricule şi camere”.
Tehnica folosirii de celule și material biologic recoltate de la pacient pentru printarea 3D a unor grefe de țesut este folosită pentru a elimina riscul de respingere a grefelor, iar coordonatorul echipei de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv spune că această reușită aceste un prim pas către obținerea de inimi compatibile pentru pacienții care necesită un transplant cardiac, în condițiile în care, găsirea unor donatori este mai dificilă în astfel de cazuri.
Inima prezentată de cercetătorii israelieni, obținută în timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are mărimea unei inimi de iepure, însă specialiștii spun că pentru inimile umane mai mari se poate folosi aceeași tehnologie. Următoarea etapă va consta în cultivarea unor inimi printate în laborator şi „educarea” lor pentru ca acesteasă se comporte ca o inimă naturală, în condițiile în care starea actuală a acestei inimi primitive poate fi comparată cu aceea a inimii unui embrion.
„Celulele trebuie să îşi formeze abilitatea de pompare. ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreună. Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obişnuit”, a mai declarat coordonatorul cercetării. După ce inimile își vor dezvolta abilitatea de pompare, cercetătorii intenţionează să transplanteze inimile astfel obţinute în animale de talie mică, precum iepuri şi şobolani, pentru a testa funcţionarea acestora.