Componente funcționale ale inimii, obținute la imprimanta 3D
Oamenii de știință spun că aceste ar putea fi un prim pas către crearea unor organe artificiale, cu ajutorul aceleiași tehnologii.
Un grup de oameni de ştiinţă americani au anunţat recent că au reuşit să fabrice părţi funcţionale ale inimii, realizate din colagen, cu ajutorul unei imprimante 3D. Cercetătorii susțin că această realizare ar putea să permită în viitor obţinerea în laborator a unor organe complete, tehnica folosită de ei reușind să reproducă structuri biologice complexe ale corpului uman. Aceștia au reușit să obțină cu ajutorul imprimantei 3D o valvă cardiacă ce s-a dovedit a fi funcțională, în condițiile în care precedentele tentative de imprimare 3D a acestor părţi ale corpului, cunoscute sub numele de „matrice extracelulare”, nu au avut succes, din cauza unei slabe fidelităţi a ţesuturilor obţinute şi a unei slabe rezoluţii a dispozitivelor utilizate.
Anunțul echipei de oameni de știință americani vine după ce cercetătorii de la universitatea israeliană din Tel Aviv au prezentat în luna aprilie un prototip de inimă umană imprimată în 3D, pe bază de ţesuturi umane şi cu vase de sânge, dar care era incapabilă să pompeze.
Dr. Adam Feinberg, unul dintre cercetătorii americani, a explicat că substanța folosită – colagenul – este un material ideal, întrucât se găseşte în toate ţesuturile corpului uman. Primele tentative de imprimare 3D au furnizat rezultate gelatinoase, însă cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au reuşit să facă această substanţă să se solidifice, utilizând modificări rapide ale pH-ului.
Acesta mai spune că noua tehnică ar putea să îi ajute pe pacienţii aflaţi în aşteptarea unui transplant cardiac, însă ea va trebui mai întâi validată prin teste pe animale şi, în cele din urmă, pe oameni. „Aceasta este prima versiune a unei valve, deci tot ceea ce vom concepe în viitor, ca produs final, va fi din ce în ce mai bun. Cred că, pe termen scurt, va fi folosită, cel mai probabil, pentru repararea unui organ existent, cum ar fi o inimă care a suferit o pierdere a funcţiunilor sale, după o criză cardiacă, sau în cazul degradării ficatului”, a mai declarat cercetătorul de la Universitatea Carnegie Mellon.