Cinci vieti salvate intr-o singura zi, datorita transplanturilor de la doi donatori

In cursul aceleiasi zile, pe langa cele patru transplanturi de rinichi si un transplant de ficat, au fost efectuate si doua transplanturi de cornee, de la aceiasi donatori.

 

organe transplantSfarsitul saptamanii le-a adus o noua sansa la viata unor pacienti care sufereau de multa vreme de afectiuni cronice hepatice si renale, precum si sansa altor doi pacienti cu afectiuni oculare de a-si recapata vederea. Toate cele sapte persoane au fost supuse unor operatii de transplant, in aceeasi zi, in urma acceptului pe care rudele a doi donatori aflati in moarte cerebrala si l-au dat pentru prelevarea organelor acestora, trecand peste suferinta pierderii celor dragi.

Primul dintre donatori a fost o femeie de 66 de ani, care ajunsese la Spitalul Floreasca in urma unui accident vascular-cerebral sever, medicii constatand in final ca aceasta nu mai avea nicio sansa de supravietuire, fiind in moarte cerebrala. Celalalt donator a fost un barbat de 45 de ani, care suferise in cursul aceleiasi zile un traumatism cranio-cerebral in urma unui accident, fiind adus la spitalul Bagdasar-Arseni. Si in cazul sau s-a instalat la scurt timp moartea cerebrala, medicii stabilind ca starea sa era ireversibila.

In ambele cazuri, apropiatii pacientilor au trecut peste socul si durerea pricinuite de pierderea celor dragi si au fost de acord cu prelevarea de organe, astfel putandu-se salva viata altor oameni suferinzi.

 

transplant-ficatToate acestea s-au intamplat in aceeasi zi, la sfarsitul saptamanii trecute, nu mai putin de 7 persoane beneficiind de transplanturi de rinichi, ficat si cornee, in cazul a cinci dintre ei aceasta operatie fiind singura sansa la viata.

Dr. Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant, a precizat ca acestor 7 pacienti li s-ar fi putut adauga alti doi, care ar fi urmat sa primeasca, fiecare, cate o jumatate din ficatul prelevat de la barbatul de 45 de ani, insa in cele din urma s-a constatat ca organul nu era intr-o stare buna, deci nu putea fi transplantat. In aceste conditii, de la aceasta au fost prelevati rinichii si corneea, in cazul celeilalte donatoare medicii prelevand si ficatul. Odata prelevate organele, au fost gasiti si pacientii compatibili, care au fost anuntati sa se prezinte de urgenta la spital, in vederea transplantului.

 

Operatie de transplant

Operatie de transplant

Astfel, ficatul a fost primit de un barbat de 45 de ani, cu ciroza hepatica datorata hepatitei C, care a fost operat la spitalul Sfanta Maria, de echipa medicului Doina Hrehoret, iar corneea a fost transplantata Spitalul Clinic de Urgenta Militar din Capitala, unor pacienti cu afectiuni oculare.

Totodata, cei patru rinichi au ajuns la tot atatia pacienti cu grave afectiuni renale, toti aflati pe hemodializa. Unul dintre ei este un argesean de 32 de ani, iar un altul are 36 de ani si este din judetul Prahova, acestia fiind primii doi pacienti compatibili care au fost transplantati. Ulterior, au fost gasiti primitori si pentru ceilalti doi rinichi, in persoana unui bucurestean de 59 de ani care facea dializa de sase luni si a unei paciente de 43 de ani din Pitesti, care facea hemodializa din 2008, fiind diagnosticata cu rinichi polichistic.

Cele sapte operatii de transplant constituie un record al perioadei recente, medicul Ioanel Sinescu, seful Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, declarand ca „dupa o perioada de cateva luni, in care numarul donatorilor in moarte cerebrala a fost foarte mic, avem o veste buna pentru pacienţii nostri: prelevarea si transplantarea a patru rinichi, in aceeasi zi, ceea ce constituie o sansa deosebita pentru bolnavii aflati in dializa”.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*