Casa Națională de Pensii a anunțat oferta locurilor la tratament balnear pentru 2019

7 februarie 2019 | 0 comentarii |

Pensionarii vor avea la dispoziție, în acest an, aproape 60.000 de locuri în unitățile de tratament balnear din țară aflate în proprietatea CNPP, după cum reiese dintr-un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

 

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre referitor la repartizarea, în acest an, a locurilor pentru unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Oferta prevăzută în document include un număr de 59.622 de locuri la tratament, care va fi completată cu biletele de tratament balnear contractate cu alţi operatori economici interesaţi. Numărul acestora se va stabili după atribuirea contractelor, în funcţie de preţurile ofertate pe bilet, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

 

Suma alocată cu această destinație este de 335,113 milioane de lei, din care „vor fi asigurate maximum 59.622 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii asigurate în unităţile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferenţa de bilete se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziţie”, după cum se precizează în proiectul legislativ.

Potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările şi modificările ulterioare, Casa Naţională de Pensii Publice contractează locuri la tratament balnear, la începutul fiecărui an, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat şi repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă judeţeană de pensii în funcţie de numărul total de potenţiali beneficiari şi în funcţie de valorificările din anii precedenţi.

 

Persoanele îndreptățite prin lege să primească bilete de tratament pot beneficia, pe parcursul anului, de un singur bilet, iar distribuirea acestora se va face, ca și până acum, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale, care vor anunța, la momentul când vor primi aceste bilete, numărul de locuri și stațiunile balneare disponibile.

Pot beneficia de bilet la tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

În ceea  ce privește decontarea costurilor biletelor de tratament balnear, aceasta se va face de către Casa Naţională de Pensii Publice, din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, la capitolul „Asigurări şi asistenţă socială”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*