Ministerul Muncii a anuntat numarul biletelor de tratament alocate pentru 2016

In acest sens, a fost elaborat un proiect de hotarare care prevede si categoriile de persoane care pot beneficia de aceste locuri, precum si conditiile de acordare a acestora.

 

casa de pensiiConform unui proiect legislativ pe care Ministerul Muncii il va inainta spre adoptare, numarul maxim de locuri in unitatile de tratament balnear, care vor fi acordate prin intermediul Caselor de Pensii, va fi anul acesta de 59.641. Este vorba despre biletele de tratament balnear in cadrul unitatilor din proprietatea Casei Nationale de Pensii, locurile in statiunile balneare de traditie fiind, in fiecare an, la mare cautare, mai ales in randul pensionarilor.

In proiectul de hotarare care a fost publicat spre consultare pe site-ul Ministerului Muncii, se precizeaza ca aceste locuri vor fi asigurate pe 19 serii de trimitere, iar in masura in care bugetul alocat asigurarilor sociale o va permite, acestea pot fi suplimentate cu alte locuri la tratament, contractate de la alti operatori interesati. Acest numar suplimentar se va stabili dupa atribuirea contractelor, in functie de preturile oferite pe bilet de catre respectivii operatori.

Pentru anul in curs, in bugetul asigurarilor sociale este prevazuta o suma de 318.243.000 de lei pentru turismul balnear, astfel incat cei care indeplinesc conditiile sa poata beneficia gratuit sau la pret subventionat de stat, de bilete de tratament.

 

Ceres - baza de tratamentNumarul biletelor de tratament balnear care se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabileste prin aplicarea unei cote de maximum 15 la suta din totalul numarului de bilete, dupa cum se mai precizeaza in proiectul documentului legislativ.

In proiect se mai arata ca in perioada unui an calendaristic, persoana indreptatita poate beneficia de un singur bilet de tratament.

Ca si pana acum, pot beneficia de bilet la tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementeaza dreptul la bilete de tratament balnear.

 

bilete tratamentDistribuirea biletelor de tratament se va face, ca si pana acum, prin intermediul Caselor Judetene de Pensii, care vor anunta la momentul cand vor primi aceste bilete, numarul de locuri si statiunile balneare disponibile. Durata sejurului in statiunile balneare va fi de maxim 16 zile, in care sunt incluse 12 zile de tratament, fiecare beneficiar putand beneficia de un singur bilet pe parcursul unui an. Locurile vor fi distribuite pe 19 serii, cele mai „vanate” fiind seriile din perioada estivala.

In ultimii ani, statiunile balneare, lasate multa vreme in paragina, au inceput sa se repopuleze datorita investitiilor facute aici de oameni care au avut curajul sa riste si sa mizeze pe cartea turismului balnear, insa exista riscul ca ele sa decada din nou daca autoritatile nu vor da o mana de ajutor in revigorarea acestui sector. In momentul de fata, jumatate dintre statiunile balneare din Romania sunt dependente de biletele de odihna si tratament acordate de Casa Nationala de Pensii, iar faptul ca unele statiuni sunt dependente de aceasta piata, le asigura o marja de profit mica, ce nu le permite sa faca investitii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*