Râmniceanca transferată ieri la Institutul Matei Balș are o simplă gripă

26 februarie 2020 | 0 comentarii |

Ca și în cazul femeii plasate în carantină la Arbănași, testele pentru detectarea infecției cu noul coronavirus au ieșit negative.

 

Buzoieni pot respira din nou ușurați, la fel ca și autoritățile sanitare, după ce Institutul Matei Balș a transmis rezultatele analizelor efectuate în cazul pacientei care a fost transferată ieri, la București, de la Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Testele au relevat că femeia, în vârstă de 29 de ani, din Râmnicu Sărat, nu era infectată cu noul coronavirus, iar simptomele pe care le manifesta erau cauzate de prezența gripei sezoniere cu virus de tip A. Deși acesta nu îi pune viața în pericol, femeia a rămas sub supraveghere medicală în unitatea medicală din Capitală, până la vindecare.

Când s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului județean, aceasta acuza tuse, febră și dureri musculare, iar în condiții normale, medicii ar fi stabilit fără nici un dubiu diagnosticul corect, de gripă sezonieră, ținând cont și de faptul că încă ne aflăm în plină epidemie. În cazul de față însă, pentru că pacienta tocmai revenise din Italia, dintr-o zonă în care epidemia provocată de Covid-19 a căpătat proporții alarmante, iar simptomele pe care le prezenta puteau fi asociate unei astfel de infecții, s-a suspectat prezența noului coronavirus.

 

Dat fiind contextul actual, cea mai bună soluție a fost transferul pacientei la Institutul Matei Balș, în condiții de maximă siguranță, conform recomandărilor făcute de Centrul de Control al Bolilor Transmisibile.

Medicii de aici i-au recoltat probe în vederea analizelor, iar rezultatul acestora a fost comunicat azi, autorităților județene, la mai puțin de 24 de ore după anunțul similar făcut în legătură cu femeia aflată în carantină la Arbănași. În aceste condiții nu se mai impune izolarea la domiciliu a persoanelor cu care aceasta a intrat în contact.

Preocuparea autorităților județene se va concentra astfel pe suplimentarea spațiilor de carantină, conform unei decizii adoptate ieri, într-o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

La nivelul județului Buzău, 29 de persoane sunt monitorizate la domiciliu și o persoană se află în carantină în centrul de la Arbănași, anuță Biroul de presă al Prefecturii. Aceeași sursă menționează că până astăzi s-au primit patru apeluri la numărul unic de urgență 112, din care 3 de la persoane ce locuiesc în municipiul Buzău și câte unul de la persoane care locuiesc în comuna Beceni și în municipiul Rm. Sărat, toate vizând cetățeni reveniți în țară din Italia. La ora actuală, toți se află în monitorizarea medicilor.

 

Autoritățile buzoiene le recomandă cetățenilor să nu abuzeze de numărul de urgență 112 și să-l apeleze doar dacă vin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin din zone afectate și prezintă simptome specifice infecției cu coronavirus. Nu este recomandat ca aceste persoane să vină direct la unitățile sanitare sau la cabinetele medicale. Pot apela numărul de urgență 112 și să ceară sprijinul echipajelor medicale, care vor decide, dacă e nevoie, transportul către Unitățile de Primiri Urgențe.

Pentru astfel de situații, la Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost amplasate 4 module tip container, în diferite zone ale unității sanitare, inclusiv în secțiile exterioare, pentru un triaj avansat al pacienților și aparținătorilor.

Potrivit managerului unității medicale, Claudiu Damian, pe lângă faptul că „au fost instituite filtre la intrările în spital, prin care se face evaluarea rapidă a pacienților. În plus, Spitalul Județean de Urgență a achiziționat 500 de kituri de testare și a comandat încă 2.000 (din fonduri proprii), iar pentru identificarea temperaturii a achiziționat 10 termometre non-contact. Prin aceste măsuri este eliminat riscul ca un eventual pacient infectat cu coronavirus să intre în contact cu alte persoane din spital”.

Totodată, autoritățile locale dau asigurări că la nivelul județului există pe stoc echipamente de protecție, inclusiv cele speciale și soluții dezinfectante.

 

La nivel național, potrivit ultimelor date oficiale, până în prezent nu există niciun cetăţean român confirmat cu noul coronavirus. În carantină sunt 69 de persoane, iar alte 4.818 sunt izolate la domiciliu, dintre care 920 în Bucureşti. „Ca şi locuri în spitalele din România, paturi de boli infecţioase, în acest moment sunt 7.620, din care 92 de paturi sunt de anestezie şi terapie intensivă, în instituţiile de boli contagioase”, a precizat secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat. Potrivit acestuia, primele zece persoane care vor declarate pozitive vor fi duse la Institutul „Matei Balş”, după care celelalte vor fi internate în alte centre din ţară.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe pe Bucureşti – 44) cu privire la coronavirus. Le recomandăm cetăţenilor să apeleze numărul de urgenţă doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informaţii utile, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Referitor la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetăţeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000”, se arată într-un comunicat remis în urmă cu puțin timp de Grupul de Comunicare Strategică.

În ceea ce priveşte achiziţia de echipamente specifice, aceeași sură precizează că, în această dimineaţă au fost depuse la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile.

În cursul zilei de marţi au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicire a combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane care au refuzat să dea detalii exacte referitoare la locul de unde au revenit în țară.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*