Gripa și coronavirusul au băgat în carantină două spitale din Capitală

26 februarie 2020 | 0 comentarii |

Măsurile sporite de siguranță se aplică la Institutul „Marius Nasta” și Spotalul Militar Central, începând cu zilele acestea, iar una dintre cauze este și epuizarea stocurilor de măști de protecție.

 

Cele două epidemii ale momentului, respectiv cea de gripă – care se manifestă de câteva săptămâni în România – și cea ce coronavirus – care nu a ajuns la noi, dar a creat o „isterie” nejustificata – au determinat conducerile a două mari spitale din Capitală să instituie măsuri de carantină. Este vorba de Spitalul Militar Central și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, însă este de așteptat ca exemplul să le fie urmat și de alte unități sanitare, în funcție de evoluția evenimentelor.

Prima unitate sanitară intrată în carantină a fost Institutul Marius Nasta, unde măsurile de siguranță au fost instituite de la începutul acestei săptămâni. Cauza pentru care conducerea spitalului a luat această decizie este epidemia de gripă, coroborată cu criza de măști de protecție apărută pe fondul panicii generale datorate coronavirusului din China. Dr. Beatrice Mahler, managerul institutului, a precizat că, de la începutul lunii, s-au utilizat în cadrul spitalului circa 13.000 de măști de protecție, în contextul în care consumul obișnuit era de circa 10.000 de măști. „Am instituit măsuri de carantină pentru aparţinători, întrucât cea mai mare problemă în acest moment este epidemia de gripă, care este prezentă şi care produce victime. Am constatat că este o utilizare crescută a produselor de protecţie şi trebuie să gestionăm cu mare grijă produsele pe care le avem şi să ne protejăm pacienţii”, a declarat aceasta.

 

Dr. Beatrice Mahler

Managerul institutului a mai precizat că pe secții sunt distribuite circa 2.000 de măști, iar în cursul zilei de azi, unitatea ar urma să mai primească încă 2.000. În aceste condiții, a fost interzis accesul vizitatorilor pentru a diminua riscul răspândirii virusului gripal, care reprezintă la acest moment o amenințare reală. Pentru a lămuri lucrurile în privința eficacității măștilor chirurgicale, dr. Beatrice Mahler a explicat că acestea trebuie să fie purtate doar de persoanele bolnave, cu o imunitate scăzută și care pot răspândi viruși, gradul de protecție pe care îl asigură persoanelor sănătoase fiind nul. „Masca trebuie purtată de o persoană bolnavă. Nici într-un caz, purtarea măştii de către persoanele sănătoase nu le asigură un grad de protecţie. Această escaladare a preţului şi a utilizării măştilor inclusiv de persoane sănătoase nu aduce un beneficiu real”, a adăugat aceasta.

 

Spitalul Militar Central

Începând de azi, și Spitalul Militar Central se află în carantină, decizia fiind luată pe fondul evoluției din ultimele zile a fenomenului Covid 19 în România. Astfel, accesul vizitatorilor în secțiile spitalului a fost interzis, însă aparținătorii se vor putea interesa telefonic de starea pacienților. La internare, pacientul va primi un număr de identificare, care va fi același cu numărul foii de observaţie, număr ce va fi comunicat aparţinătorilor, cu permisiunea pacientului. Totodată, pentru fiecare secţie, va fi pus la dispoziţia aparţinătorilor un număr de telefon şi orarul la care aceştia pot suna pentru informaţii despre pacientul internat, în baza numărului de identificare.

Toate consultaţiile şi internările de zi se vor realiza în spaţiile având această destinaţie, fie din Ambulatoriul integrat, fie în zonele special amenajate. În ambulatoriu şi în zonele de spitalizare de zi rugăm pacienţii care se pot deplasa pe cont propriu să vină singuri, cu 15 minute (nu mai repede) înainte de ora programării. Persoanele cu dizabilităţi vor putea fi însoţite de un singur aparţinător”, se arată într-un comunicat al unității medicale.

 

În perioada de carantină, accesul pacienţilor în spital se va realiza numai pe la punctul de control situat în Calea Plevnei 134, atât pentru intrare cât şi pentru ieşire, iar punctul de control acces  din zona Astoria va fi închis pentru pacienţi.

Accesul auto va fi permis tot prin Calea Plevnei, doar pentru ambulanţe, maşini de aprovizionare şi autoturisme care transportă pacienţi imobilizaţi, nedeplasibili, autovehiculele urmând să iasă pe la punctul de acces de la Astoria.

În același timp, începând de azi, accesul personalului unităţii, cu autoturisme personale, se face numai pe poarta de acces situată pe strada Vulcănescu 88, iar accesul pietonal se face prin toate punctele de control-acces, pe baza legitimaţiei de salariat. Nu în ultimul rând personalul medical şi cel de îngrijire şi auxiliar va purta echipament de protecţie, respectiv echipamentul medical complet.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*