Dosar penal și desfacerea contractului de muncă pentru o asistenta care a bruscat un nou-născut

25 iulie 2018 | 0 comentarii |

Copilul venise pe lume cu grave probleme de sănătate și fusese abandonat de mamă în maternitate, după naștere.

 

Un caz care a oripilat întreaga opinie publică s-a petrecut la începutul acestei săptămâni în secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Imaginile cu o asistentă care brusca un nou-născut, venit pe lume cu grave probleme de sănătate, au lăsat-o fără cuvinte și pe Sorina Pintea, ministrul Sănătății, care s-a declarat șocată de acest gest.

Incidentul s-a petrecut luni, având-o ca protagonistă pe Simona Nicoleta Popovici, o asistentă angajată pe perioadă determinată la secția de Pediatrie a spitalului din Târgoviște. Printre pacienții internați în secție se află și un nou-născut venit pe lume cu paralizie parțială, care abandonat de mama sa la naștere și rămas în grija medicilor de la spitalul dâmbovițean. Printre atribuțiile asistentei se afla și hrănirea nou-născutului, dar la un moment dat, aceasta a fost văzută de mama altui copil internat în secție, bruscându-l pe copil în timp ce încerca să îl alăpteze cu ajutorul unui biberon. Enervată că nou-născutul nu stătea liniștit în timpul alăptării, asistenta l-a trântit de câteva ori în pătuț. Mama celuilalt copil internat a filmat-o și a postat imaginile pe Facebook.

 

Simona Nicoleta Popovici

Dat fiind impactul emoțional puternic, filmarea a fost redistribuită de sute de utilizatori, iar în cele din urmă a fost vizionată și de managerul unității medicale, Claudiu Dumitrescu. Acesta a convocat, ieri, în regim de urgență, Comisia de disciplină a spitalului, pentru anchetarea acestui caz, pe care l-a calificat, la rândul său, deosebit de grav. În timpul audierilor, asistenta incriminată a recunoscut că ea este cea care apare în imaginile filmate, însă a declarat că nu consideră că ar fi bruscat în vreun fel copilul pe care îl hrănea.

Imaginile erau însă elocvente pentru a ilustra contrariul, așa că aseară, după analizarea tuturor aspectelor semnalate și după audieri, comisia de disciplină a luat decizia desfacerii imediate a contractului de muncă al asistentei medicale care a încălcat deontologia profesională și obligațiile pe care le avea.

Mai mult, cazul a ajuns și în atenția polițiștilor, care au deschis pe numele asistentei un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului, aceasta fiind cercetată în stare de libertate.

Mai șocant decât gestul în sine este însă faptul că asistenta este, la rândul ei, însărcinată și urmează să devină mamă peste scurt timp.

 

Șocată de acest incident, Sorina Pintea a salutat decizia comisiei de disciplină a spitalului, care a decis concedierea imediată a asistentei. „Nu mi-a venit să cred. În prima fază am crezut că e trucaj, nu puteam să îmi imaginez că un om, o asistentă medicală, o femeie, o viitoare mamă poate să aibă acest comportament. Cred că nu are nicio scuză şi cred că nicio explicaţie nu stă în picioare”, a declarat ministrul Sănătății după ce a vizionat imaginile difuzate pe rețeaua de socializare.

Ulterior, aceasta a precizat că a luat imediat legătura cu conducerea spitalului din Târgoviște, iar managerul i-a comunicat decizia Comisiei de disciplină. „E un copil abandonat, un copil cu grave probleme de sănătate, asistenta e însărcinată. Am luat legătura cu cei de acolo, cu managerul spitalului şi mi-a spus că în comisia de disciplină s-a luat decizia de a desface disciplinar contractul de muncă al acestei asistente şi că vor anunţa şi Ordinul Asistenţilor. Eu cred că cine nu are vocaţie nu are ce căuta în sistemul sanitar. Trebuie să iubeşti oamenii, să ai empatie. Această persoană nu are empatie, nu iubeşte oamenii. Îmi este greu să mă exprim. E un comportament pe care categoric îl dezaprob şi nu aş mai vrea să îl văd în spitalele din România”, a mai adăugat Sorina Pintea, legat de acest caz.

 


Adaugati un comentariu


 

*