Industria farma va avea un nou mecanism de taxare clawback

25 iulie 2018 | 0 comentarii |

Reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, ai CNAS şi ai industriei farmaceutice se vor întruni săptămânal, pentru a definitiva variantele de taxare ce vor fi propuse Guvernului spre aprobare.

 

Protestele repetate ale reprezentanților industriei farma față de modalitatea în care li se percepe taxa clawback, amenințările cu dispariția de pe piață a mii de medicamente ieftine și chiar ieșirea unora dintre ei de pe piața românească, dar mai ales îngrijorarea pacienților că nu vor mai avea acces la tratamente, par să fi dat rezultate. Guvernanții au admis că introducerea calcului diferențiat al taxei clawback ar putea tempera piața, mai ales în contextul în care se intenționează o nouă ieftinire a medicamentelor, iar producătorii de generice spun că nu le vor mai putea produce pentru că în contextul actualului sistem de taxare prețul de producție ar depăși prețul de livrare.

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța în cadrul unei dezbateri din luna mai, că susține schimbarea modalității de calcul a taxei clawback și chiar „scutirea de clawback la medicamentele sub 15 lei sau 20 de lei. Trebuie să ne asigurăm că medicamentele ieftine nu vor dispărea de pe piaţă, concomitent cu introducerea de noi molecule, medicamentele ieftine nu au voie să dispară de pe piaţă”. Totodată, ministrul a dat asigurări că începând cu luna septembrie, când se va face corecția de prețuri pentru medicamente, valoarea acestei taxe va scădea, astfel încât se va obține un echilibru care să mențină producătorii pe piață și să fie asigurate tratamentele bolnavilor. În scopul atingerii acestor obiective s-a constituit un grup de lucru care are sarcina să găsească o variantă convenabilă, astfel încât

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că grupul de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism al contribuţiei datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, conform Ordonanţei de Urgenţă nr 77/2011 (cunoscută şi sub denumirea de clawback), a convenit, în cursul şedinţei de astăzi, să accelereze ritmul activităţii de modificare a actului normativ menţionat.

În acest scop, reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor Publice, ai CNAS şi ai industriei farmaceutice (APMGR, ARPIM, PRIMER) se vor întruni săptămânal, pentru a definitiva mai multe variante de mecanism clawback, care vor fi prezentate Guvernului.

Decizia trenează de mult timp în acest domeniu şi se impune o nouă abordare care să asigure funcţionalitatea, predictibilitatea şi sustenabilitatea macroeconomică a contribuţiei claw-backa declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

 

Soluţia care va rezulta în urma activităţii grupului de lucru va avea în vedere menţinerea rolului contribuţiei de regulator al consumului de produse farmaceutice, dar şi garantarea accesului pacienţilor la toată gama de medicamente generice şi inovative, se menționează în comunicatul CNAS.

Un alt aspect analizat este impactul bugetar și cel asupra industriei farmaceutice, luându-se în considerare păstrarea producătorilor pe piață şi protejarea locurilor de muncă din domeniu, dar şi oferirea de condiţii corecte și egale pentru toţi agenţii economici din industria medicamentelor”, se precizează în încheierea comunicatului CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*