Medicul Karmencita Pricop vrea sa rupa cercul vicios din sanatatea buzoiana

1 iunie 2016 | 0 comentarii |
Dr. Karmencita Pricop

Dr. Karmencita Pricop

Medicul primar de medicina interna Karmencita Pricop se incadreaza in categoria  personalitatilor reprezentative ale judetului. Ca medic, este apreciata unanim de catre cei care au beneficiat de serviciile profesioniste, iar ca manager se situeaza in grupa restransa a femeilor de succes.  Este alaturi de politicieni la punerea in practica a programelor legate de probleme  sociale si de sanatate.  Stie ce inseamna sa fii consilier si are suficiente forte pentru un mandat in „guvernul” judetean alaturi de echipa condusa de Petre Emanuel Neagu.

 

 Se stie ca in judet este o lipsa acuta de medici. Ce credeti ca ar putea sa-i atraga pe tinerii medici la Buzau?

 Cel putin, la debut de cariera, entuziasmul acela de inceput si dorinta de a face meserie alaturi de colegii cu experienta. Asadar, pentru ca entuziasmul sa fie de lunga durata, trebuie creata o atmosfera adecvata. Sigur, ca sa traiesti ai nevoie si de  niste bani, dar inainte de orice cred ca cel mai mult conteaza conditiile in care iti desfasori activitatea. Pentru ca un doctor trebuie sa se simta doctor si nu carpaci, nu trebuie sa stai si sa alergi ca nu ai sa lipesti un leucoplast, un fir sau sa-ti doresti sa faci o investigatie si sa stai sa astepti nu stiu cata vreme pentru ca nu ai aparatura, nu mai vorbesc de fonduri care este un alt aspect al problemei. Un alt lucru pe care banuiesc ca-l doresc colegii mei este respectul din partea populatiei, respect care de foarte  multe ori nu exista. Un medic, pentru a-si face datoria, trebuie sa fie relaxat din punct de vedere al pozitiei sociale, sa poata sa simta ca este cineva in societate. Din pacate noi lucram cu viata omului, nu cu fiare sau obiecte de toata ziua.

 

Dr. Pricop - mediciMedicii mai au timp si de familie?

Am vazut intamplator un documentar facut la un spital dintr-un alt judet. In documentar era vorba despre un tanar care lucrase in strainatate si care a venit inapoi in tara cu gandul ca este mai aproape de familie. Nu s-a intamplat ce a sperat tanarul medic. Spunea ca dimpotriva, acum sta mult mai putin in familie, este mult mai obosit pentru ca omeneste, dupa niste ore de efort intelectual poti dormi cat o persoana care a facut un efort fizic, dar nu te poti relaxa, nu te poti recupera atat de bine.

 

Ce va propuneti sa realizati alaturi de echipa condusa de presedintele Petre Emanuel Neagu?

Sunt foarte multe de facut atat  in sistemul medical romanesc, cat si in cel judetean pe care-l cunosc foarte, foarte bine. Trebuie sa ne gandim ce facem pentru medici. Nu se poate ca un medic sa stea singur intr-o garda si sa vada peste 100 de pacienti. Odata rezolvata problema medicilor, in mod direct se rezolva si problema asteptarii din partea pacientilor si, de ce nu, a actului medical in sine.

 

Dr Karmencita Pricop

Dr Karmencita Pricop

Cum se poate imbunatati comunicarea din sistemul de sanatate?

Se tot vorbeste despre lipsa de comunicare dintre medici si pacienti, medici si apartinatori, medici si restul lumii. Cand sa mai timp si comunici, in conditiile in care un medic este aproape sufocat, nu are timp nici sa respire? Toate se invart intr-un cerc vicios. Cercul vicios se poate rupe numai daca sunt mai multe cadre medicale, mai multi medici, mai multe asistente. Apoi putem vorbi despre mediul de la urgente si de dotarile medicale care trebuie sa existe intre medici si pacienti. Toate aceste elemente, componente ale cercului vicios din sanatate, sper sa le eliminam impreuna cu colegii mei consilieri judeteni din echipa domnului presedinte Petre Emanoil Neagu.

 


Adaugati un comentariu


 

*