Medici romani, instruiti in comunicarea cu pacientul
Acestia au participat la un workshop organizat de asociatia Daruieste Viata, sustinut de doi traineri din Spania, cu experienta in ingrijiri paliative si comunicare cu pacientii aflati in stare critica.
La sfarsitul lunii trecute, 30 de medici ocnologi, chirurgi si asistente medicale din Bucuresti, Constanta, Brasov si Timisoara au participat, in premiera, la un workshop in cadrul caruia au fost instruiti in privinta tehnicii de comunicare cu pacientii bolnavi de cancer. Cursul a avut scopul de a sublinia rolul important pe care il au comunicarea si empatia in procesul de tratament al unei afectiuni grave.
Cei care au mijlocit intalnirea dintre cadrele medicale si cei doi traineri cu experienta, din Spania, au fost reprezentantii Asociatiei Daruieste Viata, organizatie care, printre alte activitati umanitare, sustine copiii si adultii bolnavi de cancer.
In acest sens, organizatorii au apelat la prof. dr. Ruben Bild, specialist in ingrijirea paliativa, cu peste 30 de ani de experienta in domeniu, doctor in filosofie si psihoterapeut, coordonator al unui reputat centru de pregatire a medicilor pentru comunicarea cu pacientii din Valencia, si la psihoterapeutul spaniol Ivan Gomez. Alaturi de cei doi traineri spanioli a fost invitat si pianistul Federico Issid, pentru a exemplifica importanta muzicii ca forma de comunicare.
Cursul a constat in exercitii si abordari directe ale diferitelor situatii reale pe care le intampina medicul in interactiunea cu pacientul sau cu familia acestuia, detalii despre cum sa anticipeze mai bine necesitatile pacientului si sa foloseasca mai eficient timpul limitat pe care il are la dispozitie pentru a detalia un diagnostic.
Referindu-se la necesitatea organizarii unui astfel de curs pentru medicii din Romania, Carmen Uscatu, presedintele asociatiei Daruieste Viata, a declarat ca „este foarte dificil sa comunici o veste teribila intr-un timp foarte scurt, iar tendinta doctorilor este de a le da pacientilor foarte multe informatii tehnice intr-un timp foarte scurt. In cadrul acestui curs li s-a explicat participantilor ca pacientul si medicul trebuie sa faca o echipa, sa aiba o punte de legatura intre ei, care sa-i ajute in tratarea afectiunii. Numai in felul acesta se poate aplica un tratament eficient”.
In conditiile in care cursurile de comunicare nu sunt incluse in programa facultatilor de Medicina si nici in programul de rezidentiat, asa cum se intampla, spre exemplu, in Anglia, unde se da proba de comunicare la examenul de admitere la Facultatea de Medicina si apoi este disciplina obligatorie, participantii la curs au recunoscut la final ca au realizat ca aveau o slaba comunicare cu pacientii lor, desi impresia lor era ca lucrurile stateau mult mai bine.
Medicul oncolog Adriana Apostol, unul dintre cursanti, a declarat la final ca „pacientilor nu trebuie sa le spunem tot, sa le dam toata informatia despre tratamentul pe care urmeaza sa il primeasca, intr-o zi sau in 15 minute de cand am aflat ca este vorba despre cancer, de exemplu, ci in intalniri multiple, ca sa aiba timp sa inteleaga despre ce este vorba. Am invatat cat de importanta este pastrarea momentelor de liniste in comunicarea cu pacientul. De asemenea, am invatat ca este in regula sa ai dubii atata vreme cat stii de unde provin si incerci o rezolvare a lor”, a precizat aceasta.
Ca o concluzie generala, medicii romani, din toate specialitatile, ar putea avea o relatie mult mai buna cu pacientii lor si, probabil, si rezultate mai bune si mai rapide ale terapiilor aplicate, daca ar fi obisnuiti, inca din facultate, cum trebuie sa comunice cu acestia.