Cauza pacienților incurabili din România, promovată în Cartea Recordurilor

22 august 2019 | 0 comentarii |

Un eveniment special în acest sens va fi organizat la sfârșitul lunii, de Hospice Casa Speranței.

 

Considerată principalul promotor în România al conceptului de îngrijiri paliative, organizația Hospice Casa Speranței a devenit, în 27 de ani de funcționare, cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate pentru pacienții incurabili. În toată această perioadă, fundația s-a preocupat permanent și de promovarea cauzei pacienților cu boli incurabile, organizând sau implicându-se în numeroase campanii menite să aducă în atenția publică această problemă. O astfel de campanie, denumită „#oferaTIMP” a fost lansată luna aceasta în mediul on-line, pe rețelele de socializare. Persoanele publice și ceilalți utilizatori interesați să promoveze această cauză au fost invitați să distribuie o fotografie cu un „balon al speranței”, însoțită de un mesaj referitor la pacienții cu boli incurabile pentru care timpul ce le-a mai rămas reprezintă cea mai importantă resursă.

Balonul speranței” a fost distribuit pe rețelele de socializare de sute de ori și continuă să fie distribuit până la sfârșitul acestei luni, utilizatorii aflând astfel de situația pacienților incurabili și fiind invitați să le ofere acestora timp, donând 2 euro printr-un SMS cu textul TIMP la numărul 8844, sau direct pe site-ul Hospice Casa Speranței.

 

Campania se va finaliza la sfârșitul lunii august, moment pe care reprezentanții fundației doresc să îl marcheze printr-un eveniment care să fie consemnat în Cartea Recordurilor. Astfel, spun aceștia, cauza pacienților incurabili va fi promovată și în Cartea Recordurilor. Inițiatorii spun că au nevoie să li se alăture peste 250 de participanți, pentru a alcătui „Cel mai mare mozaic de baloane format din oameni”. Evenimentul va avea loc vineri, 30 august, în parcarea centrului comercial Tom din Constanța, cu începere de la ora 19.00, unde va fi prezent și un reprezentant al Cărții Recordurilor, pentru a omologa această reușită.

Recordul va consta în construirea celui mai mare mozaic de baloane din lume, format din peste 250 de persoane, fiecare participant urmând să țină deasupra capului, preţ de un minut, un balon alb sau verde, culorile Hospice Casa Speranţei. Mozaicul va avea forma unei inimi verzi, încadrate într-un pătrat alb.

Organizația a luat ființă în 1992, la Brașov, la inițiativa lui Graham Perolls, un cetățean britanic al cărui tată fusese răpus de cancer, iar în faza terminală a bolii fusese îngrijit într-un centru de tip hospice din Londra. Îngrijirile de calitate de care a beneficiat tatăl său l-au determinat să deschidă un centru similar în orașul natal, apoi a decis să extindă această activitate și în România, țară pe care o vizitase în 1970 și unde, pe atunci nu exista conceptul de îngrijiri paliative.

 

Mirela Nemtanu

Organizaţia are în prezent două spitale cu servicii integrate, în Braşov şi în Bucureşti, echipe mobile în patru oraşe – Bucureşti, Braşov, Făgăraş şi Zărneşti, şase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă şi educaţie şi peste 100 de paturi pentru internare şi activităţi adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. În 2018, Hospice a inaugurat centrul socio-medical de la Adunaţii Copăceni, primul din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile.

De 27 de ani, suntem vocea pacienţilor din România care suferă de boli incurabile. Am făcut tot posibilul ca povestea lor să ajungă la cât mai multă lume, să convingem oamenii să ni se alăture şi să ne ajute să le dăruim acestora TIMP. Vorbim aici de timp de calitate, în care să beneficieze de îngrijirea de care au nevoie, să aibă cât mai puţine griji şi să se bucure de prezenţa familiei şi persoanelor dragi. Pe 30 august, facem un nou demers, prin care vom încerca să ducem povestea pacienţilor noştri chiar în Cartea Recordurilor”, a declarat Mirela Nemţanu, directorul executiv al organizației.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*