Un student român, în boardul Federației Internaționale a Asociațiilor Studenților în Medicină

Forul internațional și-a desfășurat recent cea de-a 68-a adunare generală de toamnă, la care a participat și o delegație formată din 12 studenți români

 

După ce au reușit să se facă remarcați, în primăvară, la cea de-a 68-a adunare generala a Federației Internaționale a Studenților în Medicină (IFMSA), la care România a  participat cu cel mai mare număr de reprezentanți din ultimii 10 ani (21 de reprezentanți), studenții mediciniști români nu s-au dezis nici la ediția de toamnă a evenimentului, care a avut loc de curând la Taipei, în Taiwan.

La ediția „de toamnă” a adunării generale a IFMSA, care a avut loc în perioada 1-7 august, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) a fost reprezentată de o delegație formată din 12 studenți la Medicină, dintre care 5 urmează cursurile UMF Carol Davila.

Evenimentul a reunit peste 1.000 de studenți mediciniști, din 125 de țări membre ale federației internaționale. Reprezentanții României au reușit să se facă remarcați și de această dată, deși delegația a fost alcătuită dintr-un număr de membri mai mic decât la precedentul eveniment, din Slovenia. Aceștia nu s-au remarcat doar prin participarea la activitățile din program, ci și prin  facilitarea de sesiuni pe diverse teme, precum rezistenţa la antibiotice sau relaţiile externe în organizaţiile studenţeşti.

 

Implicarea studenților români reiese și din faptul că jumătate din delegația țării noastre a fost cooptată pe diferite posturi în cadrul echipei internaționale a IFMSA,  unul dintre membrii delegației, student la UMF Carl Davila, fiind chiar desemnat să facă parte din Consiliul de conducere al federației. Este vorba de Teodor Cristian Blidaru, care deține și calitatea de președinte al FASMR.

Sprijiniţi de restul delegaţiei, cei șase studenți români aleși în echipa IFMSA au reuşit să se facă remarcaţi prin experienţa şi cunoştinţele dobândite în cadrul sesiunilor dedicate celor 5 departamente de bază ale structurii internaţionale, plasând FASMR şi România alături de puterile mondiale din domeniul medical studenţesc.

În completarea discuţiilor din cadrul celor 5 comitete de Sănătate Publică, Educaţie Medicală, Sănătatea Reproducerii, Drepturile Omului şi Schimburi Studenţeşti, FASMR a fost prezentă şi în cadrul Târgului de Proiecte, acolo unde a prezentat cel mai nou şi de succes proiect întreprins de către Departamentul de Educaţie Medicală – Young Doctors of Romania – captând din primul moment interesul audienţei.

 

Nu în ultimul rând, membrii delegaţiei României au promovat imaginea țării și prin participarea la National Food and Drinks Party, oferind celorlalți studenți participanți posibilitatea de a admira portul popular și de a gusta preparate tradiţionale româneşti.

Despre această nouă participare a mediciniștilor români la o adunare generală a IFMSA, Teodor Cristian Blidaru a declarat că „a fost o aventură fascinantă, în care am avut şansa de a ne completa experienţa academică cu o experienţă unică internaţională. Suntem hotărâţi să revenim cu idei din toate colţurile lumii, pe care avem datoria de a le aplica şi în România, în beneficiul celor peste 24 000 de studenţi medicinişti pe care îi reprezentăm”.

Totodată, într-un comunicat al UMF Carol Davila se precizează că „participând la un eveniment de o astfel de anvergură, în care au fost prezenţi reprezentanţi ai studenţilor din toată lumea, precum şi invitaţi de seamă din comunitatea medicală internaţională, tinerii au demonstrat că pot purta numele de ambasadori ai României şi că schimbul de idei şi experienţe cu studenţi şi experţi din culturi şi ţări diferite este o componentă esenţială pentru o pregătire a viitorilor medici, la standarde moderne”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*