Hospice Casa Speranței a inaugurat singurul centru medico-social din România, destinat copiilor cu boli incurabile

24 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Unitatea se adresează în special pacienților cu o speranță de viață mai mare, oferind spații de cazare și servicii și pentru familiile acestora.

 

Reprezentanții fundației umanitare Hospice Casa Speranței dădeau asigurări încă de la sfârșitul anului trecut că anul acesta vor inaugura cel de-al treilea centru destinat pacienților cu boli incurabile, pe care organizația îl administrează în România, iar zilele acestea, promisiunea s-a materializat.

Acesta a fost inaugurat vineri, pe un domeniu din localitatea Adunații Copăceni, în cadrul unui complex de cinci clădiri care au fost donate fundației, în acest scop. Au fost necesare ample lucrări de reabilitare și modernizare, iar banii necesari acestor lucrări s-au strâns tot din donații.  A fost, astfel, dat în folosință un nou centru unic nu doar în România, ci în toată zona Europei de Est, după cum au precizat reprezentanții Hospice Casa Speranței.

Este vorba de un centru medico-social destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile și familiilor acestora, creat și în scopul de a mai prelua din pacienții care se adresează centrului de îngrijiri paliative din București, astfel încât acesta să poată primi mai mulți pacienți aflați în fază terminală. Centrul de la Adunații Copăceni se adresează, așadar, copiilor cu boli incurabile, dar cu o speranță de viață mai lungă, aceștia putând participa la o serie de activități sociale, pe lângă îngrijirile medicale specifice ce la vor fi asigurate aici.

 

Mirela Nemțanu, directorul executiv al Hospice Casa Speranței, spune că din păcate, inițiativa înființării noului centru vine pe fondul unei incidențe tot mai mari a cazurilor terminale de copii cu boli incurabile, astfel fiind nevoie ca în centrul de la București să se creeze mai multe locuri pentru aceștia, prin mutarea pacienților cu speranță de viață mai mare într-un nou centru care să le fie destinat. Aceasta a mai explicat că, spre deosebire de sistemul de stat, unde părinţii copiilor în faze terminale nu se pot interna alături de aceştia, aici există un adăpost dedicat familiilor. Oricine se poate adresa fundației pentru astfel de servicii, care sunt asigurate gratuit, însă există niște criterii de eligibilitate și de evaluare pentru fiecare caz. „Oricine ne poate accesa în orice moment, serviciile noastre sunt gratuite şi accesibile oricui, dar asta se face zilnic cu orice pacient care intră în grija noastră – este prima oară această evaluare holistică, a doua zi are loc şedinţa medicală, se discută cazurile şi se decide planul de tratament pentru fiecare pacient. Acest centru are un ansamblu foarte mare, care oferă foarte multe posibilităţi pentru copii pe zona socială, educaţională, ludică, psihologică şi atunci scopul nostru este ca acei copii care au durată de viaţă mai lungă să-i adresăm în acest centru, astfel încât unitatea de la Bucureşti să poată rămâne pe zona terminală” a mai declarat directorul executiv al fundației.

 

Inaugurarea noului centru a necesitat o investiție de 1,7 milioane de euro, bani proveniți din donații și sponsorizări, după cum a precizat și directorul medical al Hospice Casa Speranței, Dan Malciolu. Acesta spune că centrul cuprinde o unitate cu 12 paturi ce va oferi îngrijire paliativă copiilor, spaţii pentru activităţi educativ-terapeutice, şase apartamente sociale dedicate familiilor aflate în situaţii limită, un centru educaţional, un centru de zi pentru diferite terapii ocupaţionale, o clădire destinată activităţilor de kinetoterapie, o clădire destinată taberelor de vară, un centru de terapie pentru familii şi un centru educaţional destinat personalului medical.

În momentul în care centrul va funcţiona la capacitate maximă, în fiecare an aproximativ 200 de copii vor fi îngrijiţi aici. De asemenea, se vor organiza 2.000 de sesiuni de evaluare şi de terapie, iar circa 300 de copii vor participa la taberele de vară.

Primul dintre centrele Hospice Casa Speranței a fost înființat la Brașov, adresându-se pacienților adulți cu astfel de afecțiuni. Câțiva ani mai târziu a fost inaugurat și în București un centru similar, destinat însă copiilor care au nevoie de îngrijiri paliative. Odată cu centrul de la Adunații Copăceni, fundația dispune de trei astfel de centre prin intermediul cărora sunt ajutate persoanele cu boli foarte grave.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*