Un pacient revendică în instanță dreptul de a beneficia de nutriție parenterală la domiciliu

Tratamentul, care constă în administrarea zilnică de perfuzii cu substanțe nutritive pentru pacienții care nu se pot hrăni pe cale naturală, este asigurat gratuit doar în regim de internare, în secțiile ATI.

 

Statul român este din nou dat în judecată de un pacient care își revendică dreptul la tratament. De această dată, revendicarea se referă la asigurarea nutriției parenterale în regim gratuit, în ambulatoriu și la domiciliu, pentru pacienții care nu se pot hrăni pe cale naturală și a căror viață depinde de perfuziile administrate zilnic pentru a asigura organismului substanțele nutritive necesare.

Pacientul în cauză a suferit în luna august a anului trecut o intervenție chirurgicală în urma căreia i-a fost scurtat intestinul subțire, iar din această cauză, nu se mai poate hrăni pe cale naturală, iar viața sa depinde de administrarea zilnică de perfuzii cu substanțe nutritive. Acest gen de tratament poartă denumirea de nutriție parenterală, fiind aplicat cu precădere în cazul pacienților cu disfuncții intestinale permanente, iar de aceste perfuzii depinzând viața lor, în caz contrar riscând să moară prin înfometare.

Problema cu care s-a confruntat pacientul care a decis să dea statul în judecată este aceea că, la momentul actual, acest gen de tratament este asigurat gratuit doar in secțiile ATI din spitale, în regim de internare.

 

Odată externat, deși are nevoie de nutriție parenterală pentru tot restul vieții, pacientul nu mai beneficiază de gratuitate, fiind nevoit să își plătească costul substanțelor și medicamentelor perfuzabile, fără ca nimic din toate acestea să îi fie decontat și fără putea beneficia gratuit de îngrijire la domiciliu.

În cazul de față, pacientul spune că a trebuit să suporte costuri care depășesc 5.000 de lei lunar, motiv pentru care a decis sa-și revendice în instanță dreptul la tratament. În demersul său, este sprijinit de asociația Dăruiește Viață, iar avocatul angajat cu sprijinul acestei organizații a depus zilele acestea la Judecătoria Sectorului 1 o cerere de emitere a unei ordonanțe președențiale, prin care să se oblige autoritățile statului să  asigure hrănirea intravenoasă zilnică a pacientului, conform indicațiilor medicului curant, cât și decontarea gratuită, în regim de compensare 100% a medicației.

 

Intalnirea din martie 2018, dintre ministrul Sorina Pintea si reprezentantii comunitatii Declic

Problema este în atenția autorităților de cel puțin un an, însă, în ciuda promisiunilor făcute, nimic nu s-a rezolvat în acest sens. Sănatateabuzoiana.ro relata în cursul lunii martie a anului trecut despre o întâlnire pe care membrii comunității Declic au avut-o cu ministrul Sorina Pintea, căreia i-au înmânat o listă cu aproape 20.000 de semnături strânse în cadrul unei campanii pentru asigurarea nutriției parenterale la domiciliu. La acea vreme, ministrul le-a dat asigurări reprezentanților comunității care numără circa 350.000 de membri că lucrurile se vor schimba, fiind de acord că pacienții cu disfuncții intestinale permanente au dreptul de a beneficia de nutriție parenterală la domiciliu. Sorina Pintea spunea atunci că aceste servicii ar putea fi trecute în sarcina organizațiilor care asigură îngrijiri la domiciliu, iar promisiunile erau că, cel târziu în decursul acestui an, lucrurile se vor rezolva în acest sens. Problema a fost adusă în atenția Comisiei de Îngrijiri Paliative, Comisiei de Boli Gastro-Intestinale și Comisiei ATI de la nivelul Ministerului Sănătății, însă la acest moment situația nu este cu nimic schimbată față de cea de la momentul promisiunilor făcute de autorități, dovadă stând și demersul făcut de pacientul care a decis să apeleze la instanță.

De atunci și până acum nu s-a întâmplat nimic, cu toate că înseși normele prevăzute de Constituția României, de CEDO și de Carta Drepturilor Fundamentale ale UE prevăd faptul că Statului român îi revine obligația pozitivă de a asigura un cadru normativ și instituțional care să garanteze viața cetățenilor români, deci și norme care să garanteze asigurarea hrănirii parenterale a pacienților cu nevoi speciale în acest sens, cu decontare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, se arată într-un comunicat al organizației Dăruiește Viață.

 


Adaugati un comentariu


 

*