Pacienții vor putea beneficia de servicii de nutriție parenterală la domiciliu

Aceasta este promisiunea ministrului Sorina Pintea, după ce i-a fost înmânată o petiție cu aproape 20.000 de semnături de la cetățeni care solicită acest lucru.

 

Demersurile unei comunități ce reunește în prezent peste 350.000 de membri din România și din diaspora implicați în diverse cauze pentru „o societate mai dreaptă”, vor avea ca rezultat și ușurarea suferinței a aproximativ 15.000 de pacienți cu boala Crohn și alte boli inflamatorii intestinale. Din cauza acestor afecțiuni, cu care pacienții se luptă toată viața, ei au nevoie de nutriție parenterală, ceea ce înseamnă că substanțele nutritive pe care nu le pot asimila prin alimentație normală le sunt introduse în organism pe cale intravenoasă, prin perfuzii. Practic, pentru a beneficia de aportul de substanțe nutritive necesar, pe care o persoană sănătoasă și-l asigură prin mesele de peste zi, acești pacienți au nevoie periodic de perfuzii, iar în acest scop sunt nevoiți să se interneze de fiecare dată în spital pentru a beneficia de această procedură.

Întrucât aceste servicii de nutriție parenterală sunt asigurate doar în cadrul spitalelor, conform prevederilor legale, cei aproximativ 15.000 de pacienți sunt nevoiți să se interneze ori de căte ori trebuie să se „hrănească”, iar în acest mod le este afectat modul de viață și libertatea de mișcare, fiind dependenți de această procedură care impune internarea în spital.

 

Raluca Vestemeanu

Membrii comunității Declic au decis să se implice pentru a schimba această situație, inspirați de exemplul altor tări, unde pacienții cu astfel de afecțiuni pot beneficia de nutriție parenterală direct la domiciliu.

„Pentru această campanie am preluat modelul Franţei, care permite ca nutriţia parenterală să fie făcută acasă la pacient. Dacă scăpăm de birocraţie, spitalele nu vor fi supraaglomerate, iar pacienţii scapă de riscul contractării unor infecţii intraspitaliceşti. De asemenea, acolo unde sistemul permite, pacienţii pot să solicite ajutor la domiciliu. Este momentul ca şi România să implementeze un astfel de sistem şi să redea demnitatea pacienţilor”, a declarat în acest sens Raluca Veștemeanu, membră a comunității Declic, care s-a ocupat de această campanie care a constat în strângerea unui număr suficient de mare de semnături pentru o petiție care i-a fost înaintată ministrului Sorina Pintea.

 

S-au strâns aproape 20.000 de semnături pe documentul prin care i se solicită ministrului Sănătății să modifice prevederile legale actuale, astfel încât să le permită celor peste 15.000 de bolnavi să li se aplice perfuziile la ei acasă, nu în spitale – în secţii specializate sau la terapie intensivă.

Reprezentanții comunității Declic au avut ieri o întâlnire cu ministrul Sorina Pintea, ocazie cu care i-au înmânat petiția cu cele aproximativ 20.000 de semnături, prezentându-i totodată, pe larg, situația celor 15.000 de pacienți.

Ministrul le-a dat asigurări ca situația se va schimba, soluția fiind aceea ca serviciile de nutriție parenterală să fie trecute în seama firmelor sau organizațiilor care asigură servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, servicii care apoi le vor fi decontate.

În urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, reprezentanții comunității Declic sunt optimiști și spun că, cel mai târziu, de anul viitor, pacienții nu vor mai fi nevoiți să se interneze în spital pentru a se hrăni, având astfel mai multă libertate de mișcare și posibilitatea de a alege când și unde să își facă tratamentul.

 



Comentarii (1)

  1. Prof Dr Dr C C P spune:

    Buna seara România.
    Perfuzii acasă în condiții de sterilitate precara ?? O soluție noua pentru a dezaglomera spitalele .
    În tarile înapoiate ca Germania și altele se fac în cabinetele sau policlinici în condiții adéquate.
    Ceva nou – noi după ceva ani de practica sau experinta nu le-aș face decât la bolnavi imobilizați la pat.
    Și din punct vedere costuri nu cred ca este realizabil ..
    Ar fii bine sa ma înșel dar poate colega noastră doamna Ministru stie mai bine sa facă..

Adaugati un comentariu


 

*