Medicamente mai mult pe hârtie, promisiuni fără număr

7 iunie 2018 | 0 comentarii |

În timp ce asociațiile de pacienți acuză că accesul întârziat la medicamente face victime, CNAS transmite că s-au finalizat pregătirile legislative pentru negocierea de noi contracte cost-volum/cost-volum-rezultat.

 

Cezar Irimia

Alianta Pacientilor Cronici din Romania-APCR a transmis, miercuri, o nouă scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care i se atrage atenția că „accesul intarziat la medicamentele noi compensate, face victime”.  În document se menționează că, deși s-a aprobat includerea în lista de medicamente gratuite și compensate a 19 noi medicamente, acestea rămân inacccesibile pacienților câtă vreme nu nu există și protocoalele terapeutice necesare. „Ca urmare, vă rugăm să ne sprijiniti și să vă asigurați că protocoalele terapeutice sunt publicate cu celeritate, pentru ca pacienții ce suferă de boli grave să poată avea acces, fără întârziere, la noile medicamente. Vă adresăm această solicitare pentru că, în lupta cu boala, fiecare zi contează și nu dorim ca pacienții noștri să mai aștepte”, susține Cezar Irimia, președintele APCR.

Propunerea noastră, care ar ajuta mii de pacienți, este ca odată cu publicarea Hotărârii de Guvern, prin care este actualizată lista medicamentelor gratuite și compesante, să fie publicate și protocoalele terapeutice”, mai spune Irimia, menționând că, în viitor, comisiile de specialitate ar putea lucra la realizarea protocoalelor terapeutice imediat ce noile medicamente primesc aviz HTA pozitiv, din partea Agenției Naționale a Medicamentlui și Dispozitivelor Medicale.

 

În aceeași zi, Casa Națională de Asigurări de  Sănătate anunță că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, au aprobat Ordinul comun care detaliază modul de aplicare a noilor mecanisme de încheiere şi de derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, reglementate prin OUG nr. 32/2018.

Amintim că prin această Ordonanţă de Urgenţă s-a modificat recent un act normativ similar, OUG nr. 77/2011, privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, în scopul creșterii accesului pacienților la toate medicamentele inovative, în funcție de indicația terapeutică, stadiul bolii și afecțiunile asociate. Prin noile reglementări se instituie mecanisme şi grile de negocieri distincte care vor sta la baza încheierii contractelor de tip cost-volum, respectiv de tip cost-volum-rezultat pentru medicamentele pentru care s-a emis o decizie de includere condiționată în Lista de medicamente”, se precizează în comunicatul CNAS.

Oficialii CNAS mai spun că aprobarea Ordinului comun menţionat va permite începerea negocierilor pentru încheierea de noi contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, printre care şi a celor vizând tratamentul interferon-free al hepatitei virale cronice C.

 

Razvan Vulcanescu, Sorina Pintea

Datorită noilor reglementări în privința contractelor de tip cost-volum /cost-volum-rezultat „România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan european în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, aliniind-ne astfel obiectivelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, menționând că totodată, noile reglementări au fost prezentate de el, la Bruxelles, în cadrul Summit-ului European dedicat eliminării virusului hepatitic C din Europa până în anul 2030.

Măsurile tranzitorii prevăzute de Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern în luna aprilie asigură continuitatea tratamentelor pentru pacienții care  beneficiază de medicamente ce fac obiectul unor contracte cost-volum /cost-volum-rezultat  până la data de 30 iunie 2018.  Odată cu aprobarea Normelor de aplicaream solicitat conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să urgenteze  procedurile de încheiere a noilor contracte cost-volum / cost-volum-rezultat, astfel încât să asigurăm accesul la tratamente și continuitatea lor pentru pacienții cu afecțiuni grave, spune și Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Așadar, deși medicamentele sunt disponibile pacienților care au nevoie de ele mai mult pe hârtie, promisiunile oficialilor din domeniul sănătății vin, una după alta, deși materializarea lor se face cu încetinitorul, iar mulți bolnavi riscă să-și piardă viața din această cauză.

 


Adaugati un comentariu


 

*