Un deceniu de luptă internațională PULS împotriva HIV/SIDA

Institutul Francez găzduiește o expoziție de afișe cu tematică HIV/SIDA, vernisată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înființarea coaliției internaționale PULS, din care face parte și Asociaţia Română Anti-SIDA – ARAS.

 

În aceste zile, Institutul Francez din București găzduiește o serie de manifestări dedicate luptei internaționale împotriva HIV/SIDA, tuberculozei și hepatitei B și C. Acestea fac parte dintr-o serie de evenimente similare organizate și în alte țări în care activează organizații membre ale coaliției PULS, coaliție internațională de la înființarea căreia s-au împlinit zilele acestea 10 ani. Marcarea unui deceniu de existență este, de fapt, evenimentul care a prilejuit manifestările de la Institutul Francez și din străinătate.

Coaliția PULS este formată din organizații care activează în domeniul HIV/SIDA, dar și în cel al tuberculozei sau hepatitelor de tip B și C. România este reprezentată, în cadrul acestui for, de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), care este și organizatorul principal al manifestărilor găzduite de Institutul Francez, a căror tematică este concentrată pe activismul în domeniul HIV/SIDA.

 

Maria Georgescu, director executiv ARAS, a explicat că PULS fiind o coaliție francofonă, din acest motiva fost ales Institutului Francez pentru a marca cei 10 ani de existență a acesteia. Astfel, până pe data de 15 iunie, Institutul Francez găzduiește o expoziție de afișe cu tematică HIV/SIDA, afișe care provin de la toate asociațiile membre ale coaliției.

Cu ocazia vernisajului expoziției a avut loc și proiecția a două filme franțuzești,  „120 de bătăi pe minut” – o peliculă despre începuturile activismului HIV/SIDA, în anii ’90 – și „Mauvias sang”, o altă producție cu aceeași tematică. În cadrul vernisajului, directorul executiv al ARAS a mai declarat că „ceea ce încercăm noi să spunem prin acest eveniment, societăţii româneşti, e că, fără oamenii din comunitate, SIDA nu o să fie stopată. Deci, pentru o lume fără SIDA, trebuie să fim împreună cu comunităţile”, a subliniat Georgescu.

La eveniment a fost prezent și directorul general al coaliţiei PLUS, Vincent Pelletier, care a subliniat importanţa testării HIV, precizând că unii dintre cei care trăiesc cu HIV nu ştiu că au virusul şi că, dacă tratamentul este bine făcut, persoanele infectate nu transmit virusul altora.

 

Din partea autorităților române, la eveniment a fost prezent secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, care a apreciat activitatea ARAS, declarând că „modul în care organizaţiile neguvernamentale se implică şi mai ales modul în care ARAS s-a implicat în prevenirea şi combaterea epidemiei SIDA, care era în floare în anii ’90, este un exemplu care a fost admirat de toate oficialităţile din Europa şi nu numai”.

La rândul său, ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a anunțat că țara sa va găzdui, anul viitor, a şaisprezecea conferinţă a Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi a paludismului, spunând că are certitudinea că această conferinţă va duce la progrese în ceea ce priveşte obiectivul eliminării celor trei afecţiuni, ca ameninţări la adresa sănătăţii publice.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*