Ziua Internationala de Constientizare a Autismului lumineaza in albastru cladiri importante din intreaga lume

In cursul zilei de astazi, in tara au loc diferite manifestari in semn de solidaritate cu persoanele care sufera de aceasta afectiune.

 

miting autism fedraAstazi, 2 aprilie, in intreaga lume este marcata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. Evenimentul va fi celebrat si in Romania, de Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA), care va organiza o serie de actiuni in Bucuresti si in alte orase ale tarii.

Reprezentantii organizatiei arata ca scopul actiivitatilor care vor fi desfasurate astazi este acela de a trage un semnal de alarma, atat pentru membrii clasei politice cat si pentru publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confrunta zilnic persoanele cu autism si familiile acestora.

Totodata, FEDRA transmite un apel la solidaritate si indeamna la intelegerea impactului pozitiv pe care incluziunea sociala, accesul la educatie si interventiile specializate il au asupra dezvoltarii si maximizarii potentialului fiecarei persoane cu autism. Este nevoie de acest mesaj pentru ca, in Romania, inca exista discriminare fata de aceste persoane, discriminare ce imbraca diverse forme. Fie ca este vorba despre interzicerea sau limitarea accesului la scoala, ori despre finantarea inadecvata pentru infiintarea si dezvoltarea de servicii specializate pentru copiii si adultii cu autism, „se creaza o bariera pe care societatea o ridica, prin indiferenta sau necunoastere, in calea dezvoltarii persoanelor cu autism”, dupa cum sustin membrii FEDRA.

 

autismIntr-un comunicat remis cu ocazia acestei zile importante pentru persoanele cu autism, FEDRA arata ca in Romania nu exista, pana la acest moment, o legislatie clara si unitara care sa reglementeze drepturile persoanelor cu autism, dupa cum nu exista nici o infrastructura solida de servicii si interventii specializate care sa le ajute sa-si creasca abilitatile pentru a fi autonome. Totodata, reprezentantii organizatiei reclama  lipsa disponibilitatii din partea autoritatilor in ceea ce priveste alocarea fondurilor necesare dezvoltarii acestor servicii.

Carmen Gherca, presedintele FEDRA, spune ca, desi exista o lege a invatamantului care promoveaza accesul neingradit la educatie al tuturor persoanelor, copiii si tinerii cu autism au acces limitat la invatamantul de masa. „Este nevoie de constientizarea problemei la nivelul autoritatilor, de vointa politica pentru reglementari legislative, pentru programe si alocari bugetare si, nu in ultimul rand, este nevoie de schimbari profunde la nivelul mentalitatii generale care inca nu are exercitiul de a respecta diversitatea. Autismul este o afectiune despre care nu se poate vorbi in termeni de eradicare. Persoanele cu autism raman cu autism toata viata, insa cu interventii specializate si cu sprijinul comunitatii, pot functiona la o capacitate cat mai buna a potentialului lor”, este mesajul transmis de Carmen Gherca cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului.

 

UMF Iasi (foto Gabriela Dobos)

UMF Iasi (foto Gabriela Dobos)

Pentru ca acest mesaj sa ajunga la cat mai multe persoane si pentru a fi inteles, in tara vor fi organizate o serie de actiuni de constinetizare, sub genericul „Stop discriminarii!”, la care sunt invitati sa participe si reprezentanti ai autoritatilor locale, politicieni, alaturi de publicul larg.

In Capitala, aceste actiuni vor consta intr-un mars de solidaritate care va incepe la ora 11.00 in Piata Universitatii, urmat la ora 18.00 de vernisajul unei expozitii de picturi si desene realizate de copii cu autism, ce va fi gazduita de Biblioteca Nationala.

La ora 20.00, Palatul Victoria, Biblioteca Nationala, Ateneul Roman din Capitala, precum si Casinoul din Cluj-Napoca, Teatrul Regina Maria din Oradea, Primaria Iasi, Universitatea Al.I.Cuza Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara I.Ionescu de la Brad Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa Iasi, Camera de Comert si Industrie Iasi, Cladirea Antal International Network Iasi, Rondul din Piata Mihai Eminescu Iasi, Cladirea Conex din Iasi, Casa Sfatului din Brasov, Primaria Brasov, Cetatea Brasov, Opera Brasov, Centrul Cultural Reduta, cladirile din Piata Millenium din Baia-Mare, Primaria Baia Mare, Bisericuta Catolica din Baia Sprie, Catedrala Evanghelica, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria Municipiului Botosani si Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra-Neamt vor fi luminate in albastru, alaturandu-se altor aproximativ 10.000 de cladiri din intreaga lume care vor transmite astfel mesajul de solidaritate cu persoanele cu autism.

Actiuni si manifestatii publice vor avea loc in cursul zilei de astazi si in Arges, Bihor, Bistrita, Botosani, Brasov, Bucuresti, Cluj, Dolj, Galati, Iasi, Maramures, Neamt si Suceava.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*