FEDRA lucreaza la realizarea unei strategii nationale pentru persoanele cu autism

22 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Asociatia care apara drepturile persoanelor cu tulburari din spectrul autist a primit noi membri si va inainta Guvernului propunerea legislativa, in urmatorii doi ani.

 

Lectii-despre-autism-3Recent, Federatia pentru Drepturi si Resursepentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA), a anuntat ca si-a marit capacitatea, primind in randul sau patru noi membri. Este vorba de Asociatia SOS Bihor, Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copii cu Autism Galati, Asociatia o Raza de Speranta in Interventia si Terapia TSA Brasov si Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism din Judetul Botosani, numarul total al membrilor ce alcatuiesc federatia crescand astfel de la 19 la 23. Prin alaturarea celor patru noi membri, federatia devine astfel mai puternica si mai importanta, constituindu-se totodata intr-un partener puternic de dialog pentru factorii de decizie din Romania cat si intr-o voce reprezentativa chiar si pe plan international. In noua componenta, federatia continua demersurile privind realizarea unei strategii nationale pentru persoanele cu autism, document care va aborda atat revizuirea cadrului normativ cat si dezvoltarea de servicii pentru persoanele afectate de autism. Conform unui comunicat al federatiei, strategia va fi finalizara in anii urmatori, intentionandu-se ca aceasta sa fie inaintata Guvernului in maxim doi ani.

 

Dumbrava autismStrategia elaborata de FEDRA va cuprinde nevoile de revizuire a cadrului legislativ, dezvoltarea unor servicii de evaluare a abilitatilor persoanelor adulte cu autism si a unor cursuri de formare specifice, asigurarea protectiei drepturilor persoanelor cu TSA ramase fara apartinatori, dezvoltarea de centre rezidentiale, locuinte protejate si dezvoltarea si finantarea de servicii de consiliere pentru persoane cu autism si familii. Totodata, in paralel cu activitatea de elaborare a strategiei nationale, FEDRA se va implica si in alte proiecte privind clarificarea metodologiei privind integrarea in scoala a copiilor cu cerinte educationale speciale si monitorizarea aplicarii acesteia, modificarea procedurii de acordare a tutelei persoanei fara discernamant care implineste varsta de 18 ani, imbunatatirea procedurii de decontare a terapiei si determinarea medicilor de familie sa faca evaluarea copiilor in vederea depistarii precoce a tulburarilor din spectrul autist.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*