120.000 de doze de vaccin hexavalent achizitionate de Ministerul Sanatatii „in regim de urgenta”, direct de la producator

22 august 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a denuntat contractul cu compania  Polisano, care a anuntat ca nu isi poate onora obligatiile contractuale de a livra numarul de doze de vaccin hexavalent conform graficului pe anul in curs.

 

lege vaccinareDupa mai bine de un an in care medicii de familie au primit cu taraita si cu mari intarzieri vaccinul hexavalent, Ministerul Sanatatii a anuntat rezilierea contractului cu Compania Polisano, care a nu mai poate livra vaccinul. Totodata, oficialii au anuntat demararea procedurilor pentru achizitia in regim de urgenta a 120.000 de doze de vaccin, direct de la producator, pentru imunizarea bebelusilor impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei si hepatitei B.

,,Contractul cu Polisano se incheie in 15 zile de la data primirii notificarii. Acum se pregateste achizitia pe procedura de urgenta. Noile doze ar putea fi achizitionate imediat dupa rezilierea contractului. In momentul acesta e o intarziere mica la grafic, dar nu sunt probleme pana cand vom lua prin procedura de urgenta urmatoarele 120.000 de doze. Dar, ulterior se va face un nou contract cadru, pe mai multi ani, prin care noul furnizor se va obliga sa asigure o cantitate minima de doze de vaccin anual. S-a cerut rezilierea din cauza problemelor pe care le are Polisano, sustine Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Acordul cu Polisano a fost denuntat dupa ce firma a intarziat de mai multe ori distribuirea si a anuntat ca nu mai poate livra dozele de vaccin, in conditiile in care datoriile sale catre producator sunt de cateva milioane de euro.

 

vaccinuri recomandateVaccinul hexavalent nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar trebui sa il primeasca de la Directiile de Sanatate Publica si sa il administreze gratuit, in cadrul Programului National de Imunizare (PNI), de la inceputul lunii iunie, cand ministerul a trimis in teritoriu 125.000 de doze, pentru imunizarea copiilor eligibili cu vraste de 2-4-11 luni, desi necesarul ar fi fost cel putin dublu.

Decizia de reziliere a contractului a fost luata dupa ce Polisano a informat Ministerul Sanatatii ca nu isi poate onora obligatiile contractuale de a livra numarul de doze de vaccin hexavalent conform graficului pe anul in curs.

Mentionand ca nu este prima data cand Polisano se afla in aceasta situatie, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun chiar ca au intentat un proces impotriva acestei societati, iar in urma deciziei instantei, Polisano a fost obligata sa achite daune materiale cauzate de intarzierile la livrarile anterioare.

Polisano se pare ca trece printr-o situatie financiara complicata este in incapacitate de a achizitiona vaccinul de la producator.

Chiar si producatorul vaccinului a informat Ministerul Sanatatii despre aceasta situatie, aratand ca datoriile Polisano sunt deja de ordinul a cateva milioane de euro, asa incat nu isi poate creste expunerea financiara fata de acest distribuitor.

 

vaccinare_copiiContractul este incheiat cu Polisano SRL (sau Polisano Distributie), subsidiara pentru distributie farmaceutica din cadrul grupului Polisano. Presedintele grupului Polisano, Remus Borza, a anuntat recent restructurarea afacerii de distributie, care ar putea intra in septembrie in insolventa.

Restructurarea presupune reducerea personalului, dar si renuntarea la contractele sau activitatile care genereaza pierderi.

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a decis ca acordul cadru cu Polisano nu mai poate fi continuat si a notificat compania in vederea rezilierii unilaterale a contractului, astfel putandu-se alatura altor creditori ai companiei pentru recuperarea eventualelor prejudicii, dupa declararea insolventei.

In paralel, Ministerul Sanatatii a demarat procedura de achizitie in urgenta a celor 120.000 de doze de vaccinu hexavalent pe care producatorul a anuntat ca le are la ora actuala in stoc .

De asemenea, va fi lansata o procedura de achizitii in vederea incheierii unui nou acord cadru, cu un alt distribuitor, care sa permita stabilitatea livrarilor si predictibilitatea stocurilor, au precizat reprezentantii MS.

 

bebe vaccinIn perioada aprilie-mai, cand a fost o criza asemanatoare a vaccinului hexavalent, Ministerul Sanatatii spunea ca disfunctionalitatile in livrarea dozelor pentru imunizarea bebelusilor s-au datorat imposibilitatii producatorului de a-l produce si a-l pune la dispozitie in timp util.

MS preciza atunci ca, potrivit acordul cadru, pana la sfarsitul acestui an, distribuitorul trebuie sa mai puna la dispozitia Ministerului Sanatatii 400.000 de doze de vaccin, dar ultima livrare, de 125.000 de doze, a avut loc la sfarsitul lunii mai si a ajuns in teritoriu la 1 iunie, in contextul in care in 36 de judete stocurile erau epuizate, iar in unele dintre acestea chiar din septembrie anul trecut. DSP Buzau a primit atunci doar 2.280 de doze de vaccin, in conditiile in care ar mai fi fost necesare cel putin 1.000 de doze doar pentru a putea fi recuperati toti restantierii si a se ajunge la zi.

In luna ianuarie, Ministerul Sanatatii anunta ca s-a ajuns la un acord cu distribuitorul, care va livra 107.300 de doze de vaccin hexavalent, iar pana la sfarsitul anului, producatorul trebuie sa mai puna la dispozitia MS inca 500.000 de doze de vaccin. In ianuarie, la Buzau erau 950 de copii restantieri la acest vaccin.

Vaccinul hexavalent se administreaza, de obicei, copiilor din grupele de varste 2-4-11 luni, dar potrivit medicilor de familie, restantierii pot fi recuperati pana la varsta de doi ani (in cazul Hexacima) si de trei ani (in cazul vaccinarii cu Infanrix Hexa).

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca, pana la varsta de 2 ani, copilului sa i se faca doar 10 intepaturi, acesta fiind unul din motivele pentru care a fost creat vaccinul hexavalent, care contine 6 antigeni, administrati in acelasi timp.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*