La Institutul Inimii de la Targu Mures a fost efectuat primul transplant de cord din acest an

Medicii spun ca operatia a avut loc abia in luna aprilie, intrucat in ultima vreme a scazut numarul donatoriloreligibili.

 

Institutul Inimii Targu mures

Institutul Inimii Targu mures

Primul transplant de cord efectuat anul acesta la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures a avut loc ieri, pacientul fiind un barbat de 47 de ani din judetul Neamt, care astepta de mai bine de un an se apara un donator compatibil. Acesta suferea de cardiomiopatie dilatativa si se afla intr-o situatie de risc, fiind la „limita resurselor biologice si medicamentoase”, dupa cum spun medicii care l-au operat. Pentru a-l mentine in viata, in conditiile in care un donator compatibil intarzia sa apara, medicii ii implantasera in prealabil un defibrilator, insa acesta nu facea decat sa preintampine aparitia unor evenimente majore, fara a imbunatati viata pacientului. Operatia a fost efectuata de o echipa condusa de medicul Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul institutului, care a declarat ca „pacientul era intr-o situatie de risc, in conditiile in care afectiunea de care suferea nu putea fi controlata medicamentos si determina fenomenul de insuficienta cardiaca. In primul rand, vorbim de o scadere dramatica a calitatii vietii, intrucat acesti pacienti nu mai pot sa faca niciun fel de efort, ii oboseste inclusiv repaosul. Decesul poate aparea prin persistenta acestei stari”.

 

transplant-inima-horatiu-suciu-tg.muresIn cursul zilei de ieri, a aparut un donator compatibil in persoana unui barbat de 47 de ani din Hundoara, care intrase in moarte cerebrala din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic, familia acestuia declarandu-se de acord cu prelevarea de organe. Cordul a fost prelevat si transportat imediat la institutul din Targu Mures, unde a inceput la ora 7.30 operatia de transplant. Aceasta s-a incheiat in jurul orei 13.00, medicii anuntand ca interventia a reusit si ca este vorba de primul transplant de inima realizat in cadrul institutului in acest an. Medicul Horatiu Suciu a declarat ca acest lucru se intampla relativ tarziu, din cauza faptului ca a scazut numarul de donatori eligibili, stiut fiind faptul ca un transplant de cord impune mai multe conditii speciale, iar un donator compatibil este mai greu de gasit. „A fost o perioada in care numarul de transplanturi cardiace a fost mai redus si pe fondul scaderii numarului de donatori eligibili pentru cord, dar ne bucuram ca o alta viata a fost salvata printr-o procedura deosebit de delicata, care denota o activitate de performanta din partea intregului colectiv de specialisti din Targu Mures. Avem pe lista de asteptare aproximativ 100 de pacienti din care 30 ar necesita un transplant de urgenta, practic in momentul in care exista un cord disponibil unul dintre acesti 30 de pacienti poate fi chemat pentru a i se implanta acest cord”, a mai declarat seful Clinicii de Cardiologie Cardiovasculara de la Targu Mures.

 

Dr.Horatiu Suciu

Dr.Horatiu Suciu

In conditiile in care numarul de donatori compatibili se va mentine la acelasi nivel scazut, medicii institutului de la Targu Mures, spun ca in perioada urmatoare este posibil sa creasca numarul implanturilor de dispozitive de reglare a debitului cardiac. Aceasta este o procedura noua pe cere medicii de aici o aplica incepand cu luna ianuarie a acestui an, cand a fost realizat primul implant al unui astfel de dispozitiv. „Intrucat am avut doar un transplant de cord in acest an se contureaza tot mai mult faptul ca trebuie sa implantam mai multe dispozitive pentru a avea o alternativa la numarul redus de donatori. Si vreau sa spun ca numarul redus de donatori este un fenomen care nu este specific Romaniei, ci in toata Europa si SUA se implanteaza din ce in ce mai mult pentru partea de cord dispozitive ca si alternativa la transplant. In Germania s-au efectuat 300 de transplanturi de cord si s-au implantat peste 1200 de astfel de dispozitive, de trei-patru ori mai multe” a mai declarat medicul Horatiu Suciu, care a mai explicat ca exista niste criterii de eligibilitate, iar inima presupune niste proceduri foarte stricte in cazul transplantului, intrucat e vorba despre calitatea cordului, dar si de starea de sanatate a donatorului, pentru a se evita infectarea sau imbolnavirea receptorului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Dumnezeu,sa le tina in mainile Sale, mainile de aur ale doctorilor nostri!

Adaugati un comentariu


 

*