TERAPEUTUL TAU: Despre vacanta
Un alt aer pluteste in aer. Vacanta a sosit. Unii se vor bucura de caldura si relaxare ori de odihna activa, altii vor traversa provocarile unor examene. Indiferent ce obiective avem, starea noastra de spirit este una speciala.
Ne-am bucurat de mirosul teilor, trandafirii incep a ne gadila simturile, menta, busuiocul si lavanda ne poarta pe taramuri de vis.
Exista multe beneficiile ale unei vacante. Exista si multe pericolele fizice si psihologice la care ne expunem daca ne lasam prinsi in capacana oboselii.
Exista o carte «Work to Live», scrisa de Joe Robinson, fost jurnalist de calatorii, prin care autorul incurajeaza oamenii „sa-si traiasca viata”. A-ti trai viata poate parea paradoxal, dar oare cati dintre noi traim cu adevarat, si nu mai mult supravietuim?
S-a demonstrat stiintific, vacantele frecvente reduc drastic (cu 50%) riscul decesului prin infarct miocardic pentru persoanele cu virste cuprinse intre 45 si 64 de ani.
Ne-am invatat sa vedem vacanta ca pe un rasfat, ca o impietate, uneori ne incearca sentimente de vinovatie, alteori ramanem agatati prea mult de sarcinile profesionale si cotidiene. Robinson spune ca trebuie sa privim vacanta „ca pe o necesitate esentiala pentru mentinerea starii de sanatate mentala si fizica, una din conditiile de baza ale fericirii”.
Vacanta este o cura anti-stres, obligatorie pentru o viata echilibrata. „Cum la ora actuala societatea noastra e din ce in ce mai agitata si instabila, oamenii au nevoie de o pauza mai mult decit oricind. Sentimentul de ingrijorare, ca si cel de vinovatie este devastator pentru starea de sanatate”, e de acord Dr. Steven Lamm, profesor la catedra de medicina, New York University, intr-un articol publicat in American Journal of Medicine. „Stresul induce o intreaga pleiada de imunosupresori, care expun persoana in cauza la un risc ridicat de imbolnaviri cardiovasculare sau cancer”, atentioneaza el. „E o greseala imensa sa muncesti fara pauze, pana la epuizare, fara odihna. Iar urmarile pe termen lung sunt cumplite”. Ar fi de dorit sa invatan sa privim plecatul in vacanta nu ca pe un gest de egoism, ci ca o dovada de inteligenta.
Eu va doresc tuturor o vara frumoasa!