Dr. Raed Arafat, despre un mesaj publicitar: „Atentat la sănătatea publică!”

31 decembrie 2017 | 1 comentariu |

Secretarul de Stat consideră că afirmația potrivit căreia „vaccinurile nu sunt sigure” apărută pe panouri publicitare la Brașov, Cluj și Iași nu poate fi considerată „un banal mesaj”. De ce tac ceilalți responsabili din Sănătate?

 

În această perioadă, toată lumea este preocupată, desigur, cu pregătirile de Revelion. Se transmit mesaje de felicitări, se fac bilanțuri, se fac promisiuni și planuri pentru viitorul an. O postare a secretarului de Stat în MAI Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook, atrage însă atenția. Este un semnal de alarmă în privința modului în care anumite ONG-uri sau grupuri de interese încearcă să „dezinformeze ” populația, prin panouri publicitare pe care au fost scrise mesaje împotriva vaccinării. Astfel de panouri au apărut la Braşov, Cluj şi Iaşi, spune medicul, în opinia căruia, mesajele pe are le conțin reprezintă „un atentat la sănătatea publică a populației” și subminează „toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creșterea numărului copiilor vaccinați în România și să prevină tragediile precum cele cauzate de rujeolă din ultima perioadă și care a avut efectele cele mai grave asupra copiilor nevaccinați!

Medicul a postat și o fotografie cu un astfel de panou publicitar, pe care se poate citi, clar, că „Vaccinurile nu sunt sigure!”. Ce-i drept, pe același panou au fost inscripționate și îndemnurile „Citeşte prospectele! Informează-te! Cunoaşte riscurile!”, dar care în opinia dr. Arafat și a specialiștilor în publicitate, având o poziție secundară, nu au același impact și chiar pot fi ignorate de ochiul trecătorului grăbit, care reține doar prima afirmație…

 

Dr. Raed Arafat

Acest panou publicitar a apărut la Brașov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iași și Cluj. Înțeleg că este o campanie de «informare» sau mai bine zis de DEZINFORMARE asupra faptului că vaccinurile «nu sunt sigure». Oare lipsa vaccinării este mai sigură?”, își începe retoric, postarea, dr. Arafat.

În contextul în care suntem în plină epidemie de rujeolă, cu peste 10.000 de îmbolnăviri şi 37 de decese, medicul le transmite celor careîncearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure”, că „lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel puțin să lase copilul cu invaliditate pe viață. Uitați-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectați de rujeolă. Lipsa vaccinării a fost una din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinați și a decesului unora dintre ei”, scrie dr. Arafat, condamnând modul subversiv prin care se încearcă inducerea unui mesaj „periculos”.

Cei care concep astfel de campanii, foarte bine gândite de altfel, trebuie să fie responsabilizați, din punctul meu de vedere, cel puțin aducandu-i la o dezbatere adevărată în fața publicului, având prezenți expertii adevărați în domeniul bolilor infecțioase și al epidemiologiei, ca să explice cum stau lucrurile și cu ce se joacă în final… cu viața copiilor și cu siguranța populației!”, susține medicul, pe pagina sa de socializare.

 

Menționând că „o astfel de campanie are nevoie de finanțare” și, deci, poate fi susținută de grupuri cu anumite interese, dr. Raed Arafat subliniază că și „concepția este una diabolică… se vrea să spună că oamenii au dreptul la informare și la libera alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afișul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populației să citească prospectul și să intre pe un site de informare… sau mai bine zis, cel puțin din punctul meu de vedere, ca medic, de dezinformare”.

Secretarul de Stat atrage atenția asupra faptului că primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citește este cel din primul punct, în care se afirmă că „Vaccinurile  NU sunt sigure”. În accepția medicului, ca și al celorlalți specialiști în sănătate publică, aceasta este „o afirmație care nu are nici un fundament științific”, deși constituie „mesajul principal al campaniei. Un mesaj direct, fals și periculos, ce vine să submineze toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creșterea numărului copiilor vaccinați în România și să prevină tragediile precum cele cauzate de rujeolă din ultima perioadă și care a avut efectele cele mai grave asupra copiilor nevaccinați!”, mai spune Arafat.

Medicul apreciază că „aici nu mai vorbim de dreptul la libera exprimare ce trebuie să fie garantată tuturor ci de o campanie de dezinformare care contrazice toate probele științifice și toate doveziile cumulate pe parcursul a zecilor de ani arătând că vaccinarea a dus la scăderea mortalității și invalidității la nivelul întregului mapamond. Mai vrea cineva sa vada copii mutilați în urma poliomielitei? Sau mai vrea cineva o boală precum variola să reapară? Iata ce găsiți în urma unei căutări simple despre variolă, pe internet… citiți cum a fost eradicată variola… prin VACCINARE!” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Variolă).

 

Medicul susține că „un astfel de afiș, care nu arată în mod clar din partea cui este mesajul, nu trebuie să rămână și trebuie îndepărtat. Conținutul este un atentat la sănătatea publică a populației și nu poate fi considerat un banal mesaj sau o exprimare de părere”, cerând astfel, autorităților locale să intervină în acest sens.

Deși recunoaște că și „Internetul este plin de astfel de păreri”, medicul consideră că aceste mesaje inserate pe panouri publicitare stradale sunt mult mai periculoase. „Cine accesează aceste păreri pe internet gasește și alte informații și discuții despre această temă. Cei care citesc acest afiș rămân cu mesajul inițial și nu știm câți dintre ei vor mai accesa alte surse de informare, iar lipsa sursei informației principale din afiș poate avea efectul dorit, lăsând cititorului impresia că este un afiș scris din partea unei autorități și nu neapărat din partea unui ONG sau al unui grup de persoane cu o anumită convingere”, atrage atenția dr. Arafat.

Interesant este însă că nici Ministerul Sănătații și nici vreo altă autoritate din Sănătate nu a avut o reacție față de acest avertisment. Să fi fost prea ocupați cu petrecerile de Anul Nou?

 


Categorii: Actual

Comentarii (1)

  1. Stanciu Costel spune:

    Părinții nu pot avea încredere în vaccinuri atât timp cât acestora nu li se aplică aceleași reguli precum în cazul altor medicamente și a suplimentelor alimentare în momentul în care li se face publicitate. Orice campanie de promovare a vaccinării susținută de Ministerul Sănătății, în colaborare cu terți, trebuie să fie însoțită și de avertismentul „Vaccinurile sunt medicamente! Citiți cu atenție prospectul!” Totodată, Ministerul Sănătății trebuie să încurajeze, în mod public, raportarea de către părinți /adulți a oricărei reacții adverse apărută în urma administrării unor vaccinuri, oricât de minoră ar fi aceasta, chiar și o crestere a temperaturii corpului timp de 2 zile!

Adaugati un comentariu


 

*