Ingrijorare europeana fata de nivelul scazut de imunizare din Romania

11 septembrie 2015 | 1 comentariu |

Comisarul european pentru sanatate a calificat drept un „joc nebunesc” campaniile desfasurate importiva vaccinarii  si a avertizat autoritatile de la noi sa aiba mare grija in aceasta privinta.

 

Vytenis Andriukaitis

Vytenis Andriukaitis

Dupa intrevederile pe care le-a avut cu autoritatile din Sanatate in cursul vizitei de joi din Romania, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a avut o intalnire si cu reprezentantii societatii civile. De aceasta data, discutiile s-au desfasurat intr-un cadru ceva mai degajat, mai putin oficial.

Imunizarea a fost una dintre principalele probleme luate in discutie, comisarul european declarandu-se ingrijorat de nivelul scazut al vaccinarilor intregistrat in Romania, in ultima perioada. Ingrijorarea acestuia este cu atat mai mare cu cat Romania se afla la granita Uniunii Europene, reprezentand astfel si o poarta de intrare in spatiul comunitar. Oficialul european a vorbit, in acest context, si despre cazurile de poliomielita aparute in Ucraina, spunand ca e suficient ca locuitori din zonele respective sa patrunda in Romania pentru ca pericolul aparitiei acestei boli sa devina unul real si in tara noastra. „Romania are granita cu Ucraina si este suficient ca oameni de acolo sa ajunga in Romania. Trebuie sa nu uitam ca nivelul de vaccinare din Romania este din ce in ce mai scazut iar riscul la care este expusa populatia nevaccinata este din ce in ce mai mare”, a precizat acesta.

 

vaccinuri1Comisarul european a condamnat totodata si actiunile desfasurate atat in Romania cat si in alte state europene, impotriva vaccinarii, actiuni pe care le-a calificat drept un „joc nebunesc”, al carui scop nu a reusit inca sa il inteleaga. In acest sens a facut apel la reprezentantii societatii civile sa se implice mai mult in combaterea acestor actiuni si in promovarea unor campanii care sa incurajeze vaccinarea. „Exista actiuni impotriva vaccinului si  nu stiu care este scopul acestui joc nebunesc. Vreau sa pun aceasta intrebare societatii din Romania. Aveti grija! Aceste actiuni impotriva vaccinarii sunt impotriva stiintei. Eu nu pot intelege aceste actiuni, ele spun ca se creeaza anumite teorii, conspiratii si bineinteles aceste teorii sunt foarte populare, sunt usor de explicat, sunt usor de inteles. Cu totii vedem aceste conspiratii si apoi sunt acuzate companiile pharma cu privire la situatia vaccinurilor. Trebuie sa tinem minte responsabilitate noastra de a gestiona aceste boli transmisibile”, a mai declarat comisarul european pentru Santate.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Prezent la intalnire, secretarul de stat Raed Arafat s-a declarat de acord cu cele afirmate de comisarul european. El a admis ca nevaccinarea copiilor impotriva poliomielitei ar putea expune Romania unui risc, avand in vedere aparitia acestei boli in Ucraina, in zone apropiate de granita cu tara noastra. „Este un focar de poliomielita in Ucraina si noi avem o problema in tara, in sensul ca multi nu se vaccineaza, adica nu isi vaccineaza copiii. Nevaccinarea copiilor impotriva poliomielitei ne va pune la risc intr-adevar. Daca cumva ajunge la noi, cei nevaccinati pot sa contacteze si sa aiba poliomielita”, a declarar Raed Arafat.

Comisarului european i s-a adus insa la cunostinta faptul ca autoritatile romane au finalizat elaborarea unui proiect de lege privind vaccinarea, precum si faptul ca, in eventualitatea in care Romania va primi regugiati, posibilitatea ca acestia sa provoace o epidemie de poliomielita este extrem de redusa, fapt sustinut de reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Nepotul meu este nascut in Italia. Sa stiti ca acolo, mamele raspund cu promtitudine campaniilor de vaccinare! De fiecare data, eu am mers cu el la Vaccinare si am stat 1-2 ore la rand (fara gluma si fara exagerare, va spun asta).
    Asa cum eu mi-am dus baietii la vaccinare de cate ori am fost chemata, asa am procedat si cu nepotelul meu! Am considerat ca IMUNITATEA ORGANISMULUI este foarte importanta, de la pruncie, pana la batranete!

Adaugati un comentariu


 

*