Controale in toate spitalele din tara, dupa neregulile grave descoperite la Ploiesti

9 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Masura a fost dispusa de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care se teme ca situatii precum cele semnalate la Spitalul Judetean Prahova ar putea sa existe si in alte unitati medicale publice.

 

Raed Arafat - Eugen Nicolaescu

Raed Arafat – Eugen Nicolaescu

Unda de soc generata de scandalul de la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, soldat cu demisia managerului Adrian Strambeanu, va ajunge incepand de maine si la celelalte unitati spitalicesti din tara, vizate de controale precum cel incehiat astazi la spitalul din Prahova.  Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat rezultatele controlului, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta impreuna cu ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii i-a avertizat, cu acest prilej, pe managerii celorlalte 340 de spitale publice din tara, ca vor fi vizati de actiuni similare.

Mentionand ca a primit numeroase semnale de la asociatiile de pacienti si de la medici prin care ministerul este rugat sa intervina pentru a preveni „situatii dificile asa cum au fost prezentate cele din ultima vreme, mai ales ca se apropie sarbatorile de  iarna. In consecinta, am semnat un ordin de ministru astazi, prin care in toate cele 340 de speitale publice din tara vor fi efectuate controale in perioada 10-15 decembrie. Controalele vor fi efectuate de directiile de sanatate publica”, Eugen Nicolaescu, a precizat ca intre altele sunt vizate stocurile de medicamente din spitale, asigurarea garzilor in perioada sarbatorilor, realizarea unor planuri coerente in cazul unor situatii dificile de iarana, asigurarea serviciilor medicale de permanenta in mediu rural.

Concluziile acestor controlae vor fi facute public pe 19 decembrie.

 

ati ploiestiO mare parte din banii alocati de la buget nu s-au regasit in cheltuielile facute de spital pe medicamente si echipament sanitar, urmarea fiind situatiile prezentate de medicul Dan Oprea in scrisoarea deschia.

Echipa condusa de Raed Arafat a mai constatat si faptul ca sectiile unitatii medicale au fost aglomerate inutil din cauza numarului mare de internari, in multe cazuri starea pacientilor nefiind chiar atat de grava incat sa necesite internarea.

Spitalul a primit toti banii pe care i-a solicitat de la Ministerul Sanatatii, Consiliul Judetean, iar cei de la Casa de Sanatate urmeaza sa se primeasca. Astfel, existau bani pentru achizitia materialelor necesare. Se fac verificari si in cazul magazinului de langa spital. S-a sesizat deja politia intr-un caz in care un pacient a cumparat dintr-o ghereta branule si seringi. Se mai verifica si o eventuala corelatie dintre materialele din spital si cele vandute la ghereta. (…) A fost facuta evaluarea achizitiilor. ANRMAP deja a amendat spitalul pentru nereguli la achizitii cu 160.000 de lei pe care i-a platit din bugetul propriu. Am gasit si nereguli semnalate de Curtea de Conturi, referitor la inchirierea unui teren. A mai fost gasita o cheluiala exagerata privind o copertina. (…) Starea cladirilor, din punct de vedere igienic este precara, goasrte precara in unele cazuri. Recomandam ca una dintre cladiri sa fie inchisa” a aratat dr. Arafat, o parte dintre neregulile gasite la Ploiesti, mentionand ca acestea au determinat Ministerul sa aplice o amenda de 10.000 de lei spitalului ploiestean, sa sesizeze organeole de ancheta in alta situatie si sa declanseze controale in toate unitatile saniatre cu paturi din tara

 

strambeanu si cosma spitalReamintim ca la Spitalul Juetean din Ploiesti a fost demarata ancheta ca urmare a scrisorii deschise adresata presei de catre medicul chirurg Dan Oprea. Ancheta s-a derulat pe tot parcursul saptamanii trecute, sub coordonarea dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In acest timp s-a cerut suspendarea managerului unitatii, medicul Adrian Strambeanu, insa acesta a refuzat initial, prevalandu-se de prevederi stipulate in contractul pe care il avea incheiat cu Consiliul Judetean Prahova. In cele din urma si-a prezentat demisia, mandatul sau, care oricum expira pe 14 decembrie,  incheindu-se cu acordul ambelor parti.

In aceasta dupa-amiaza, oficialii din Ministerul Sanatatii au prezentat concluziile anchetei derulate la Ploiesti, Raed Arafat precizand ca au fost descoperite serioase nereguli in management, in special in gestionarea fondurilor. Desi avea bani, conducerea spitalului nu a asigurat necesarul de medicamente si echipamente sanitate, in conditiile in care bugetul pe care l-a avut la dispozitie a fost dublu fata de cel din anul precedent. Banilor alocati de la bugetul Sanatatii li s-au adaugat si cei de veniti de la Consiliul Judetean, asa ca nu s-a putut pune probleme fondurilor insuficiente.

PUBLICITATE


Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    In cunostinta de cauza va spun asta: si la Spitalul Judetean Buzau sunt nereguli. Am fost internata acolo si medicamentele,le-am cumparat eu, de la farmacia INDICATA, cea din fata spitalului. Asa au facut toti bolnavii. Daca au uncetat aceste PRACTICI, INTRE TIMP, ma bucur in primul rand pt.noi, bolnavii si dupa, pentru medici, pentru a iesi din acest cerc vicios si a fi admirati de catre noi, nu doar pentru profesionalism si promtitudine, ci si pentru…CINSTE!

Adaugati un comentariu


 

*