Directorul SJU Ploiesti a demisionat

6 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Saptamana viitoare sunt asteptate primele rezultate ale anchetei desfasurate la unitatea medicala, dupa ce mai multe nereguli au fost facute publice de catre un chirurg, printr-o scrisoare deschisa adresata presei

 

Dr. F. Puscariu si dr. A. Strambeanu

Dr. F. Puscariu si dr. A. Strambeanu

Dupa ce intreaga saptamana nu s-a lasat dus din functie invocand o prevedere in contractul pe care il avea incheiat cu Consiliul Judetean Prahova, conform careia nu putea fi suspendat din functie decat daca ar fi facut el insusi obiectul unei anchete si nu spitalul pe care il conducea, medicul Adrian Strambeanu, managerul spitalului judetean din Ploiesti si-a prezentat, in sfarsit,  demisia, vineri dimineata, detensionand astfel situatia creata ce cateva zile le nivelul unitatii medicale.

Medicul Adrian Strambeanu si neregulile din spitalul pe care il conducea ajunsesera de mai multa vreme in atentia opiniei publice, iar totul a culminat cu scrisoarea deschisa adresata la sfarsitul lunii trecute de chirurgul Dan Oprea unei publicatii locale din Prahova, document ce a fost apoi preluat de presa din toata tara, fiind intens popularizat si pe retelele de socializare.

Intrucat aspectele prezentate de medicul prahovean erau foarte grave, acesta mentionand chiar ca era nevoit sa faca „malpraxis” cu buna stiinta din cauza neajunsurilor din spital, ministrul Sanatatii s-a sesizat si a dispus imediat o ancheta prin intermediul corpului de control al ministerului, la spitalul din Ploiesti.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Conducerea anchetei i-a fost incredintata secretarului de stat Raed Arafat, care a ajuns la Ploiesti la inceputul acestei saptamani. Tot atunci au fost  descoperite nereguli serioase in gestionarea fondurilor alocate spitalului. In aceste conditii, dr. Arafat a solicitat sonducerii Consiliului Judetean Prahova, in administrarea caruia se afla unitatea medicala, suspendarea imediata din funcie a managerului Adrian Strambeanu, pana la finalizarea anchetei, urmand ca apoi, in functie de rezultate, sa fie luate masurile ce s-ar fi impus.

Consiliul Judetean a parut, initial, ca se conformeaza, unul dinte vicepresedinti anunatnd, chiar marti, ca directorul spitalului din Ploiesti a fost suspendat din functie. A intervenit insa celalalt vice, care a spus ca nu s-au studiat in amanunt datele problemei si ca directorul spitalului nu poate fi suspendat, din cauza felului in care a fost incheiat contractul de management.

La randul sau, medicul Strambeanu a comunicat ca in conditiile date nu putea fi suspendat din functie, invocand o prevedere din contractul pe care il avea incheiat cu Consiliul Judetean, potrivit careia suspendarea sa din functie nu putea fi facuta decat in cazul in care ancheta ar fi vizat in mod expres persoana sa si nu neregulile din spital.

 

Fostul director si presedintele CJ Prahova

Fostul director si presedintele CJ Prahova

S-a ajuns astfel in situatia penibila in care secretarul de stat Raed Arafat solicita suspendarea directorului, Consiliul Judetean sustinea la modul declarativ ca acesta a fost suspendat, iar in acest timp Adrian Strambeanu continua sa ocupe mai departe postul de manager.

Joi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a intrat si el in schema si a declarat ca „Am facut apel public pentru suspendarea managerului Spitalului Judetean. Cred ca este suficient. Nu am trimis niciun document in acest sens. Ar fi normal ca managerul sa fie suspendat, dar decizia apartine Consiliului Judetean. Numai acesta poate lua o astfel de decizie”.

Finalul telenovelei a avut loc astazi, cand medicul Strambeanu si-a prezentat singur demisia, mandatul sau in fruntea spitalului din Ploiesti incheindu-se cu acordul ambelor parti (de altfel, pe 14 decembrie expira oricum). Informatia a venit tot din partea consiliului Judetean Prahova care a anuntat printr-un comunicat de presa ca „Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, domnul Adrian Strambeanu, a solicitat vineri, 6 decembrie 2013, presedintelui Consiliului Judetean Prahova, domnul Mircea Cosma, incetarea contractului de management prin acordul partilor, pentru detensionarea situatiei aparute la unitatea medicala din judetul Prahova”.

 

SJU Prahova

SJU Prahova

In locul lui Strambeanu a fost numit manager interimar dr. Florin Puscariu, medic primar chirurgie generala, in prezent director medical al Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti. Numirea este valabila pana la scoaterea si ocuparea postului prin concurs, intr-un interval care nu va depasi 90 de zile.

Ancheta derulata la spital nu s-a incheiat inca, pana in prezent fiind descoperite nereguli in gestionarea fondurilor alocate unitatii medicale. Echipele de control au stabilit deja ca, desi spitalului i-au fost alocate fonduri in mod constant, acestea nu se regasesc nici in dotari, nici in achizitii. Surse apropiate anchetei sustin chiar ca este surprinzator ca unitatea medicala inca functioneaza.

De asemenea, membrii comisiei au mai  descoperit ca la magazinul de la poarta spitalului, alaturi de pijamele se vand seringi, branule si perfuzoare, a caror serie corespunde cu cea a furnizorului spitalului. Exista chiar posibilitatea ca materialele sa fie cele care ar fi trebuit sa existe in spital, iar politia a demarat o ancheta si pe aceasta pista. Presa locala a prezentat, insa mai multe nereguli de-a lungul timpului, in manangementul unitatii medicale, fata de care oresedintele CJ Prahova n-ar fi strain. Ramane de vazut ce se mai descopera si daca lucrurile sunt asa de complicate cum par.

PUBLICITATE

Categorii: 77 de cuvinte

Adaugati un comentariu


 

*