Nouă milioane de euro pentru pregătirea personalului medical

28 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Trei spitale din Capitală au câștigat patru proiecte pe fonduri europene, pentru pregătirea a peste 3.000 de medici și asistenți medicali, iar un al cincilea proiect se află în proces de contractare.

                               

Marius Nica, Gabriela Firea

Spitalele Gomoiu, Filantropia şi Cantacuzino, din București, au la dispoziție aproape nouă milioane de euro din fonduri europene, pentru pregătirea profesională a circa 3.100 de medici şi asistenţi medicali, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, meționând că împreuna cu Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat un acord de colaborare prin care Primaria Municipiului Bucuresti și Ministerul Fondurilor Europene se angajează să colaboreze pentru susținerea implementării și monitorizării proiectelor finanțate din fondurile structurale și de investiții europene.

Acordul vine în contextul în care trei dintre spitalele Municipalității au semnat, în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, 5 contracte în valoare totală de aproape 9 milioane de euro, pentru finanțarea unor programe de formare a personalului medical. Este vorba de Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Filantropia și Spitalul clinic Dr. Ioan Cantacuzino. Este important să avem aparatură de ultimă generaţie, dar fără creşterea nivelului profesional al capitalului uman nu putem să fim performanţi şi nu putem să considerăm că îi primim pe pacienţi aşa cum merită”, a declarat Gabriela Firea.

Directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB) a subliniat că în toate cele 19 spitale din subordinea ASSMB se urmărește „dotarea cu echipamente ultramoderne, renovarea într-un ritm cât mai accelerat a spitalelor bucureştene şi asigurarea calităţii pregătirii personalului medical, una dintre probelemele principale sesizate de managerii spitalelor”.

 

Dr. Doina Plesca

Gabriela Firea a menționat că Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” va desfăşura un program dedicat minorilor cu boli rare, în valoare de aproape 3 milioane de euro, în timp ce Filantropia va beneficia de 1,3 milioane de euro dedicate perfecţionării în gestionarea marilor urgenţe de sarcină şi naştere.

Dr. Doina Pleşca, managerul Spitalului de copii Victor Gomoiu a explicat că „Bolile rare reprezintă o prioritate europeană şi ar trebui să fie şi în România. Proiectul vizează îmbunătăţirea calităţii, printr-un diagnostic precoce în cazul acestor copii, printr-un management atent şi nu în ultimul rând inserţia socială a acestor copii” medicul a mai spus că în cadrul proiectului vor exista schimburi de experienţă făcute în mai multe ţări europene, pentru că „noi, de fapt, trebuie să ţinem pasul cu tot ceea ce este nou în lumea europeană. Nu în ultimul rând, prin acest proiect intenţionăm să realizăm un centru de excelenţă, dotat cu echipament medical de ultimă generaţie, care să vină în sprijinul acestor copii”.

La rândul său, managerul Spitalului Filantropia, Gheorghe Peltecu, a precizat că proiectul care se va aplica în spitalul pe care îl reprezintă se adresează medicilor şi moaşelor din întreaga ţară, nu numai din București.  „Proiectul îşi propune să instruiască aceste categorii într-un domeniu al urgenţelor medicale, care sunt puţin întâlnite în practică. E vorba de ceea ce se accentuează azi în educaţia medicală, şi anume formarea prin simulare. Este o lecţie învăţată din aviaţie. Riscurile în aviaţie au devenit foarte mici pentru că se fac simulări care să poată permite personalului să le gestioneze eficient şi prompt”, a spus managerul unității medicale bucureștene.

 

Dr. Cristian Posea

Despre Spitalul Cantacuzino, Gabriela Firea a precizat că a depus trei cereri de finanțare, iar două dintre ele au fost deja contractate. Primul este un program de pregătire de screening şi depistarea precoce a cancerului de col uterin, în valoare 1,4 milioane de euro şi cel de al doilea este dedicat pregătirii specialiştilor din domeniul diabetului, pentru care s-au alocat 1,2 milioane de euro. Spitalul mai are în proces de contractare un proiect de 2 milioane de euro pentru formarea medicală dedicată sănătăţii femeii şi copilului, sumă despre care, ministrul Nica spune că reprezintă „10% din întrega alocare financiară la nivel naţional”.

Dr. Cristian Posea, directorul medical al Spitalului Cantacuzino, a explicat că proiectele care se vor derula în cadrul acestei unități medicale se referă la „trei teme destul de grele ale medicinei româneşti. Prima ar fi piciorul diabetic şi o colaborare cu chirurgia. A doua temă ar fi depistarea cancerului de col uterin şi formarea celor care îl pot depista din timp. Al treilea este proiectul meu de suflet, «Mama şi copilul», un proiect mare şi generos, dar aş vrea să scriu un capitol mai rar întâlnit, despre endometrioză şi fertilitate, deoarece ştim că infertilitatea este de asemenea o temă cu care România se confruntă”, a punctat medicul.

Marius Nica a anunțat, totodată, că „vineri vom semna finaţarea şi, din luna ianuarie, vor fi disponbile fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea ambulatorilor, cu o sumă cuprinsă între 100.000 şi 2.300.000 de euro. Este, de asemenea, o finanţare la nivel naţional, iar principalul beneficiar sunt primăriile şi spitalele din subordinea acestora”, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*