Povești de învingători: Dragoș Zaharia, președintele asociației SM Speromax Alba

28 decembrie 2017 | 0 comentarii |

La un an după ce a fost diagnosticat cu scleroză multiplă, Dragoș a pus bazele asociației, răspunzând unui anunț găsit într-un ziar.

 

Sanatateabuzoiana.ro continuă să vă prezinte poveștile de învingători ale unora dintre cei mai importanți exponenți ai pacienților din România.  Lideri ai unor asociații reprezentantive, aceștia au ales să lupte pentru drepturile lor, în locul resemnării. Șase dintre aceștia sunt ambasadorii unei campanii pe care Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, cu sprijinul Ambasadei Franței o desfăsoară în această perioadă, pentru a-i face pe pacienți să conștientizeze faptul că asociațiile reprezentative îi pot susține ori de câte ori au nevoie și pentru a-i atrage pe aceștia să se alăture eforturilor unor astfel de organizații.

Unul din cei șase promotori ai campaniei este și Dragoș Zaharia, pacient cronic cu scleroză multiplă și președinte al asociației SM Speromax Alba. A fost diagnosticat cu această boală în urmă cu 11 ani, iar după aproximativ un an a pus bazele asociației pe care o conduce în prezent, dând curs unui anuț găsit într-un ziar.

„Am fost diagnosticat în 2006 cu scleroză multiplă, după un periplu prin câteva spitale în încercarea de a afla un rezultat. În 2007 am răspuns unui anunț din presa locală, cineva dorea să pună bazele unei asociații de pacienți cu scleroză multiplă. Eu făceam voluntariat încă din 1999 în organizații, luptând pentru diverse cauze, iar în acel moment nu am stat pe gânduri, ci mi-am zis că acum este momentul să fac ceva şi pentru mine şi pentru cei ca mine”, își începe Dragoș povestea.

 

Despre începuturile asociației pe care o conduce în prezent, Dragoș Zaharia își amintește că a realizat „pentru prima oară că eu şi alţii ca mine avem nevoie de ajutor și acesta nu trebuie să vină neapărat de la stat, ci trebuie să vină chiar de la mine, de la noi înșine. Atunci am decis să fondez asociația SM Speromax Alba, împreună cu alt pacient cu scleroză multiplă, doi specialişti şi un membru al familiei. În cei 10 ani am crescut, iar acum suntem 85 de pacienți, 45 de membri de familie, cinci specialiști și 16 voluntari. Să devin liderul asociației…nu a fost chiar o alegere. Fiind mai tânăr, la fondare a fost nevoie ca eu sa preiau inițiativa. Așadar, la 26 ani am devenit președintele organizației, funcție pe care o ocup de 10 ani. Cel mai mare avantaj al faptului că fac parte din asociație este ca am la dispoziție o adevărată familie: ne ajutăm între noi cu un sfat, ne împrumutăm cu medicamente până primim de la spital”.

 

Consideră că asociațiile de pacienți reprezintă principalul sprijin pentru aceștia, fiind sceptic față de implicarea Statului în rezolvarea problemelor pecienților care au nevoie de ajutor. „Noi, pacienții cronici, avem nevoie de ajutor, avem nevoie de sprijin profesionist, pe care, de cele mai multe ori, le găsim în cadrul unei asociații de pacienți. Doresc să le transmit pacienților din România, care încă nu fac parte din asociații sau filiale locale ale organizațiilor de pacienți, ca cel mai bine este să capete ajutor de la ei înșisi. Nu așteptați de la stat sau de la altcineva să vă ajute, pentru că acel ajutor nu va veni! În cazul asociației noastre, dificultăți…nu cred căa avem. Respectăm intimitatea, respectăm imaginea și confidențialitatea. Niciodată nu vom folosi imaginea unui pacient cu scleroză multiplă din județul Alba dacă acesta nu a fost de acord în prealabil. Din păcate, numărul nostru a crescut, la început am fost doi pacienți, acum suntem 85. Noi nu ne bucurăm când un nou pacient ni se alătură, dar credem că ne putem ajuta să avem acces mai facil la tratament, să ridicăm tratamentul din spital, să obținem un certificat de handicap sau o pensie de boală, după caz. Pentru mine, asociația din care fac parte înseamnă Familie, Sprijin, Suport”.

 


Adaugati un comentariu


 

*