A fost publicat regulamentul de organizare și funcționare a Fondului de Solidaritate al Medicilor

26 iulie 2021 | 0 comentarii |

Este un instrument de ajutorare destinat exclusiv membrilor Colegiului Medicilor din România (CMR) și membrilor de familie aflați în întreținerea acestora.

 

La nivelul CMR a fost luată decizia înființării unui fond de solidaritate al medicilor membri ai organizației profesionale, iar recent a fost pus la punct și publicat în Monitorul Oficial regulamentul de organizare și funcționare al acestuia.

Fondul se constituie la nivelul CMR din contribuțiile lunare obligatorii ale filialelor teritoriale, în cuantum de 5% din contribuțiile anuale obligatorii datorate de fiecare colegiu teritorial. Fondul se solidaritate poate fi alimentat și din sponsorizări sau donații, iar suma nefolosită la finalul unui an fiscal va fi reportată pentru anul următor.

Regulamentul mai prevede că sumele de bani din care se constituie Fondul de Solidaritate a Medicilor vor fi încasate de către CMR, odată cu încasarea taxelor de membru al CMR, și vor fi evidențiate într-un cont unic național distinct, răspunderea pentru evidențierea separată a acestui fond revenind Departamentul financiar-contabil al CMR.

 

Sumele astfel strânse pot fi folosite pentru acordarea de ajutoare excepționale, pentru cazuri medicale grave ori în alte situații excepționale legate de viața sau sănătatea membrilor CMR, inclusiv a membrilor familiei aflați în întreținerea nemijlocită a acestora, mai exact, soțul, soția, copiii și părinții medicilor.

Ajutoarele se vor acorda pentru o singură solicitare, iar suma pe care o poate primi un membru CMR nu va depăși 10% din bugetul anual alocat fondului de solidaritate. În regulament se mai stipulează că un membru al colegiului nu poate solicita decât o singură dată pe parcursul unui an un ajutor excepțional din acest fond. „Acordarea ajutoarelor din fond se va face numai în baza unei solicitări scrise. Solicitările vor fi depuse direct sau prin corespondență, la secretariatul CMR, și vor fi însoțite de înscrisuri doveditoare. Solicitarea va fi făcută de cel interesat, iar în cazul în care acesta nu se poate adresa personal, de soțul/soția, copiii sau părinții săi. Comisia are dreptul de a cere solicitantului orice document și orice lămuriri necesare, în situația în care acesta din urmă nu a depus toate documentele și dovezile necesare soluționării cererii”, se mai arată în document.

 

Comisia economico-socială și de asigurări de sănătate a CMR va analiza cererile în baza documentației medicale și a celorlalte documente solicitate și, în termen de maxim 10 zile lucrătoare va emite o decizie de admitere sau de respingere a cererii. În cazul admiterii, cererea va fi supusă ratificării de către Biroul executiv al CMR în următoarea ședință, iar decizia de respingere a cererii este irevocabilă și nu poate fi contestată.

În cazuri de urgență maximă, când orice întârziere poate pune în pericol viața solicitantului sau a membrului său de familie, comisia poate aproba acordarea imediată a unui ajutor în cuantum de până la 50% din valoarea supusă ratificării de către Biroul executiv. În această situație se va solicita acordul verbal sau prin mijloace electronice al membrilor Biroului executiv, iar ajutorul integral va fi plătit după ratificarea de către același birou.

Odată cu aprobarea acordări ajutorului, Biroul executiv va cere solicitantului o declarație pe propria răspundere prin care acesta se obligă să folosească banii acordați exclusiv pentru tratamentul sau îngrijirea persoanei bolnave și își asumă angajamentul de a restitui banii în cazul nefolosirii lor în acest scop. În regulament se mai stipulează că „este interzisă utilizarea oricărei sume din Fondul de Solidaritate a Medicilor pentru alte cheltuieli decât cele pentru acordarea ajutoarelor medicale sau care reies din alte situații excepționale legate de viața sau sănătatea persoanei, aprobate prin decizia comisiei”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*