Colegiul Medicilor face apel la populație să dea dovadă responsabilitate în contextul valului 4 al pandemiei

22 septembrie 2021 | 0 comentarii |

În același timp, organizația profesională solicită autorităților să întreprindă urgent măsuri concrete pentru a limita creșterea numărului de îmbolnăviri, pentru a nu se ajunge din nou în situația în care nu vor mai exista locuri în spitale.

 

Evoluția din ultima perioadă a situației epidemiologice nu este deloc una încurajatoare, numărul de cazuri noi de Covid-19 crescând de la o zi la alta, fiind depășit și pragul de 7.000 de noi confirmări în 24 de ore. Inevitabil, spitalele au început din nou să se umple, în unele spitale abia se mai poate găsi un pat liber la ATI, iar perspectivele pentru perioada următoare nu arată o îmbunătățire a situației. În acest timp, vaccinurile disponibile în toată țara stau să expire în stoc pentru că majoritatea oamenilor nu conștientizează riscurile îmbolnăvirii și privesc vaccinarea ca cel mai nociv lucru care li se poate întâmpla, din punct de vedere medical. Totodată, fake news-urile despre acest subiect curg în mediul on-line și nu numai, contracarate de o slabă și incompletă campanie de comunicare a autorităților, care are ecou mai mult în rândul celor deja convinși de beneficiile vaccinării. Noi măsuri restrictive sunt iminente, iar faptul că acestea îi vor afecta mai puțin sau deloc pe cei vaccinați este clamat ca discriminare, iar perspectiva impunerii vaccinării obligatorii pentru anumite categorii profesionale este reclamată ca abuz și încălcare a drepturilor omului, de către cei vizați.

Aceasta este, pe scurt, radiografia momentului, care i-a determinat pe reprezentanții Colegiului Medicilor din România să facă un apel la responsabilitate către populație și autorități, pentru a putea depăși cu bine această perioadă.

 

Dr. Daniel Coriu

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele organizației profesionale, amintește că  numărul pacienţilor infectaţi cu virusului SARS-CoV-2 a crescut în ultimele săptămâni într-un ritm accelerat, motiv pentru care face un apel către populație să reflecteze puțin asupra impactului și a consecințelor pe care le poate avea această boală și să înțeleagă că este mai bine să previi decât să tratezi, chiar dacă vorbim de o formă ușoară a bolii. „Da, şi în rândul persoanelor vaccinate există îmbolnăviri, dar proporţia cazurilor este mult mai mare în rândul celor nevaccinaţi şi, potrivit informaţiilor ştiinţifice existente, riscul de a dezvolta o formă severă este mult mai mare la persoanele nevaccinate decât la cele vaccinate. Astăzi şi în perioada următoare, cu toţii trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ce trebuie înţeleasă prin respectarea normelor de protecţie personală – şi aici mă refer mai ales la purtarea măştii – pentru a limita atât îmbolnăvirea noastră, cât şi nivelul de transmitere”, a mai precizat dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, în apelul adresat populației.

 

Totodată, acesta le solicită autorităților să găsească soluții concrete și cu aplicabilitate imediată pentru limitarea numărului de îmbolnăviri. „Privim cu îngrijorare cum se apropie pragul la care nivelul mare de îmbolnăviri înseamnă deja o presiune crescută pe spitale, presiune care se traduce în primul rând la nivelul secţiilor ATI, acolo unde se face diferenţa între viaţă şi moarte. Din datele comunicate în ultimele zile este clar că secțiile ATI sunt colmatate, iar asta a vine în condiţiile în care, oricum, vorbim de un număr scăzut de medici de ATI la nivel naţional. Această informare nu este un simplu apel, simple vorbe, ci reprezintă un îndemn la înţelegere şi înţelepciune, deoarece cu toţii vedem şi auzim cifrele care au crescut exponenţial în ultimele săptămâni”, a mai arată în comunicatul organizației profesionale, semnat de președintele Daniel Coriu.

Acesta mai avertizează că datele transmise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor prognozează aproape o dublare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2, dar şi a numărului de decese, la un milion de locuitori, în următoarele două săptămâni.

 

Din păcate, autoritățile continuă să comunice ineficient, accentuând doar avantajele vaccinării, în contextul în care sunt evidente reinfectările unora dintre cei vaccinați cu doză completă, uitând să insiste pe măsurile esențiale de prevenție și protecție pe care trebuie să le respecte și atât românii vaccinați cât și cei nevaccinați, pentru a limita răspândirea virusului. Ne asumăm noi această responsabilitate, rugând întreaga populație să nu uite că este important să evite locurile aglomerate, iar dacă nu este posibil, să poarte mască de protecție, să respecte cu strictețe măsurile de igienă personală (să se spele pe mâini timp de 20 de secunde sau să-și dezinfecteze mâinile ori de câte ori se atinge un obiect pe care l-au atins și alte persoane), să nu se apropie prea mult de persoane necunoscute sau despre care nu știu că nu sunt purtătoare ale virusului (în condițiile în care chiar și cei vaccinați se pot reinfecta fără a manifesta simptomatologie specifică și pot transmite virusul mai departe) și nu în ultimul rând să dezinfecteze suprafețele obiectelor de la birou și din casă cât mai des cu putință și să-și crească imunitatea printr-o alimentație sănătoasă, o bună hidratare și cât mai multă mișcare.

 


Adaugati un comentariu


 

*