Vaccinarea anti-Covid cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare

22 septembrie 2021 | 0 comentarii |

UPDATE, ora16.00: În urmă cu puțin timp, premierul Florin Cîțu a anunțat că vaccinarea cu a treia doză va începe marți, 28 septembrie, pentru toate persoanele care au cel puțin șase luni de la administrarea celei de-a doua doze cu serurile de la Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială, astfel că cei vaccinați cu AstraZeneca pot opta pentru a treia doză din serul de la Pfizer sau cel de la Moderna. S-a mai decis ca începând cu data respectivă vaccinarea cu doza a treia sa fie accesibilă pentru oricine are cel puțin șase luni de la efectuarea schemei complete, fie prim programare prin mijloacele cunoscute, fie prin prezentare directă la unul din centrele de vaccinare.

Prioritate vor avea pacienții cronici, vârstnicii peste 65 de ani, beneficiarii centrelor de asistență socială și personalul medical și cei care desfășoară activități esențiale pentru gestionarea pandemiei.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Pregătirile pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid au intrat în linie dreaptă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare precizând că această acțiune ar putea începe de săptămâna viitoare, după ce Agenția Europeană a Medicamentului și-a dat acordul în acest sens.

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că prioritate vor avea persoanele vulnerabile și cele implicate în activitățile critice de gestionare a pandemiei, însă dat fiind interesul foarte scăzut pentru vaccinare al populației, este de așteptat ca și celelalte categorii să aibă acces cât de curând la cea de-a treia doză.

Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare – şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

 

Strategia pentru vaccinarea cu a treia doză va fi definitivată spre sfârșitul acestei săptămâni, urmând ca de săptămâna viitoare să fie demarată această nouă etapă. În primul rând, se vor putea vaccina cu a treia doză pacienții cu boli cronice, inclusiv cei care fac dializă, vârstnicii peste 65 de ani, beneficiarii din centrele de asistență socială precum și angajații acestor centre, personalul medical și cei care desfășoară alte activități esențiale în gestionarea pandemiei.

Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că pentru personalul medical și cei care desfășoară activități esențiale va exista posibilitatea vaccinării la locul de muncă, în timp ce persoanele din celelalte categorii se vor programa, la început, prin Platforma Națională de Vaccinare. În acest mod se dorește evitarea supraaglomerării centrelor de vaccinare, cu toate că lucrurile stau cu totul altfel decât la debutul campaniei, când existau mai puține centre și mai puține doze disponibile.

 

Persoanele eligibile pentru a primi a treia doză trebuie să aibă cel puțin șase luni de la efectuarea schemei complete, fiind important ca acestea să nu aibă un istoric de trecere prin boală. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, este vorba de aproximativ 1.100.000 de persoane, care au schema completă de vaccinare până la finele lunii martie.

Luna aceasta, în România sunt așteptate circa 2,5 milioane de doze de vaccin dintre care peste 1,9 milioane  sunt de la Pfizer, iar circa 500.000 de la Johnson & Johnson, fiind programate livrările și pentru lunile următoare. „În luna septembrie urmează să primim aproximativ 1.955.000 de doze de la compania Pfizer/ BioNTech. De asemenea, în luna octombrie, aproximativ 1,47 de milioane de doze, noiembrie, decembrie – aceleaşi tranşe, iar de la compania Moderna, pentru luna septembrie nu primim doze, pentru luna octombrie vom primi aproximativ 1,7 milioane de doze, noiembrie şi decembrie – aceeaşi tranşă. Pentru AstraZeneca, livrările sunt suspendate, iar pentru vaccinul de la compania Johnson &Johnson, pentru septembrie vom recepţiona aproximativ 494.000 de doze, iar în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie sunt prevăzute a fi livrate circa 2,3 milioane de doze lunar, urmând să vedem modalitatea şi dacă vor fi respectate aceste livrări”, a mai declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

 


Adaugati un comentariu


 

*