Diferențele dintre simptomele alergiilor și cele ale Covid-19, explicate de medicii alergologi

1 iulie 2020 | 0 comentarii |

Campania „Alergie în Pandemie” a fost demarată în Săptămâna Mondială a Alergiei, la inițiativa organizației profesionale a medicilor alergologi din România.

 

Dr. Roxana Bumbacea

Suntem în plin sezon al alergiilor, dar și în plină Săptămână Mondială a Alergiilor, eveniment marcat în perioada 28 iunie – 4 iulie, la inițiativa World Allergy Organization. Având în vedere principala problemă de sănătate aflată în atenție în acest an, tema evenimentului din 2020 a fost adaptată, axându-se pe mesajul că îngrijirea alergiilor nu trebuie să înceteze din cauza pandemiei de Covid-19.

În marcarea acestei săptămâni s-a implicat și Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC), care a decis să informeze cu această ocazie publicul larg despre semnele și simptomele alergiilor, cu un accent deosebit pe simptomele care fac diferența între o alergie și Covid-19. Astfel, SRAIC a lansat campania „Alergie în Pandemie”, pentru a informa corect asupra simptomelor caracteristice alergiilor respiratorii din aceasta perioadă, în condițiile în care o persoană alergică poate fi privită cu suspiciune atunci când strănută tușește sau îi curge nasul – simptome asociate și pacienților cu Covid-19.

Dr. Roxana Bumbăcea, președintele SRAIC, a precizat că „în contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele pacienților alergici se complică Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenția celor din jur; tusea care îl poate însoți declanșează panica… Daca are noul coronavirus? Daca sunt în pericol? Este o situație pe cat de des întâlnită, pe atât de normală, pentru ca tensiunea creata de frica si neînțelegerea simptomelor duce la aceasta stare de lucruri”.

 

În acest context, medicii alergologi spun că există simptome comune ale alergiilor și Covid-19, dar și simptome clare care fac diferența între cele două afecțiuni, iar cunoașterea acestora este esențială atât în cazul pacienților alergici, cât și rândul populației, pentru a nu se crea confuzii.

Medicii spun că deja putem vorbi de o temere în ambele tabere, persoanele alergice evitând să lase simptomele să se manifeste, pentru a nu fi privite cu suspiciune și blamate, în timp ce oamenii sănătoși se tem că pot fi contaminați cu noul coronavirus dacă cineva strănută sau tușește în apropierea lor.

Până într-un punct, cele două – alergia și COVID-19 – se aseamănă: tusea, secrețiile nazale și durerile de cap pot apărea în ambele situații. Însă febra peste 38 de grade Celsius, durerile musculare, pierderea mirosului, alterarea stării generale, oboseala sunt simptome care, mai probabil, aparțin COVID-19”, a mai explicat dr. Roxana Bumbăcea.

 

Pe fondul confuziilor ce pot apărea în legătură cu simptomele specifice, persoanele alergice se pot simți stigmatizate în acest sezon al alergiilor, iar situația poate avea consecințe și asupra psihicului lor. O confirmă psihologul Oana Calnegru care a declarat, cu ocazia lansării campaniei, că „pandemia cu SARS-CoV2 va trece, precum și inflamarea emoțională pe care o generează în cei mai mulți dintre noi. Însă alergiile sezoniere vor reveni an de an, iar tusea și strănutul își vor mai face simțita prezență în continuare. Încrederea, reglarea emoțională, cunoașterea și compasiunea sunt atribute pe care fiecare dintre noi este bine sa le integreze în relația cu sine si cu cei din jur”.

Prin intermediul campaniei se urmărește informarea persoanelor alergice, în vederea monitorizării atente a simptomelor și sesizarea celor suplimentare care pot apărea ca urmare a infectării cu noul coronavirus. În acest sens, a fost lansat un site dedicat al campaniei, unde sunt publicate mai multe sfaturi și informații avizate, oferite de medici specialiști.

Într-un articol pe această temă publicat de Sanatateabuzoiană.ro în ultimele zile ale stării de urgență, dr. Simona Băjenaru, specialist în Alergologie și Imunologie Clinică la Spitalul Județean de Urgență Buzău, atrăgea atenția asupra faptului că primele măsuri de relaxare intrau în vigoare în plin sezon al alergiilor, precizând că, pe lângă măsurile de evitare a răspândirii infecțiilor cu noul virus este necesar ca pacienții alergici să se protejeze și împotriva alergenilor care le creează probleme în fiecare an.

 


Adaugati un comentariu


 

*