La mulți ani! Să fim sănătoși!

31 decembrie 2019 | 0 comentarii |

A mai trecut un an din viața noastră. S-au împlinit 30 de ani de când România își caută drumul către aspirațiile pe care le-am avut cu toții la începutul anilor ’90. Am câștigat multe, am și pierdut multe dintre visurile pe care le-am avut. Dar nu putem nega că multe s-au schimbat în bine, chiar dacă sunt încă destule lucruri care au nevoie de schimbare.

Și în domeniul medical s-au întâmplat lucruri bune dar, din păcate, anul 2019 se încheie cu „scandalul Beuran” și cu o premieră negativă – suspendarea acreditării Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală. O femeie a luat foc pe masa de operație, iar după câteva zile a decedat. Probabil ar fi murit oricum, pentru că suferea de un cancer avasat, dar nu ar fi trebuit să se întâmple în urma unor erori medicale, confirmate deja de comisia de anchetă…

Nu mi-am propus să spun eu cine este vinovat, dar știu că principiul sacrosanct care li se insuflă viitorilor doctori, încă din prima zi în care pătrund pe porțile Facultății de Medicină, este „în primul rând să nu faci rău”. Iar profesorul Beuran, chiar dacă a ajuns în spital după incident, poartă responsabilitatea echipei sale operatorii, mai ales că este profesor și este unul dintre cei care au stabilit ghidurile și protocoalele medicale în medicina de urgență și traumaologie din România. Se pare însă că, în acest domeniu în care linia dintre viață și moarte este una extrem de fragilă, este mult loc de mai bine…

Pe de altă parte, nu este deloc de neglijat faptul că fiecare dintre noi ar trebui să conștientizăm că avem datoria să avem grijă de propria sănătate, să ne concentrăm mai mult pe ceea ce avem fiecare de făcut și să înțelegem că prevenția este calea cea mai scurtă prin care obținem sănătate.

 

„Un an nou bun, cu sănătate!” – este principala urare pe care o facem familiei și prietenilor, la fiecare început de an. Dar e ceva mai greu când vine vorba de ceea ce ne dorim fiecare dintre noi… Așa că pe lângă gândul la toalete, la petrecere și la mese îmbelșugate, ar fi bine ca astăzi să ne gândim puțin și la ceea ce vrem pentru noi, cu adevărat, în anul care începe.

Cu toții avem, la începutul fiecărui an, o serie de dorințe pe care ne dorim să le transpunem în realitate. Un an se încheie iar un altul începe. Cu sănătate să fie!  Așa vă doresc. Se spune că „sănătatea este darul cel mai de preț pe care-l face viața, unui om”.

Este important este să știm cu adevărat ce ne dorim. Și să ne comportăm astfel încât aspirațiile și dorințele noastre să prindă viață. Să ne stabilim o serie de priorități pentru anul ce urmează, înainte de Revelion. Să ni le notăm într-o agendă și să „lucrăm” des cu ele. Să le revedem și să ne concentrăm pe ceea ce vrem, să credem că noi suntem cei care le putem îndeplini. Și să perseverăm… Să spunem „vreau” mai des decât „mi-aș dori”, să facem ceea ce depinde de noi pentru a obține rezultatul dorit. Să ne implicăm, să facem puțin efort, să nu așteptăm să „cadă din cer” ceea ce reprezintă pentru noi o prioritate. Și să ne asumăm riscuri, chiar dacă uneori vom greși… Așa vom putea învăța mai mult decât dacă stăm în espectativă.

 

Tradiția populară ne învață că există chiar câteva trucuri prin care putem atrage norocul, sănătatea și bunăstarea de partea noastră. Se spune că e bine să purtăm în buzunar, în portofel sau în geantă câțiva solzi de pește, câteva boabe de orez, o frunză de trifoi, bani, să purtăm bijuterii din aur sau argint, ceva roșu, ceva nou, să bem șampanie, să mâncăm pește, să stăm sub vâsc, să fim în preajma celor dragi și să-i îmbrățișăm.

Să uităm măcar pentru o noapte și-o zi de necazuri, de invidie, de egoism, să gândim pozitiv. Să învățăm, să conștientizăm că niciodată nu știm destul pentru a progresa, să iubim și să ne cerem iertare celor față de care am greșit. Chiar și nouă înșine…

Astrologii ne spun că anul 2020 este anul în care pentru tot ce-am făcut bun în 2019 vom fi răsplătiți. Așa să fie! Eu cred că fiecare a făcut și ceva bun în acest an. Și mai cred că dacă suntem capabili să ne bucurăm și pentru alții, avem șanse mari să ne însănătoșim fizic, mental și spiritual. Iar asta ne va ajuta să obținem și ceea ce ne dorim.

La mulți ani, oameni frumoși! Să fim sănătoși!

 


Adaugati un comentariu


 

*