Pe mâna cui ne dăm sănătatea?

29 iulie 2019 | 0 comentarii |

La concursul de angajare în Spitalul Județean de Urgență Buzău, cele mai slabe medii au fost obținute de candidații la postul de asistent medical principal, care n-au reușit să demonstreze că știu meserie nici de nota 6,00.

 

Se confirmă, încă o dată, că „fabricile” de asistenți medicali funcționează după principiile comunistoide, în care cantitatea contează mai mult decât calitatea. Atât școlile postliceale, cât și la mult-râvnitele facultăți scot absolvenți pe bandă rulantă, fără ca cei care-i „pregătesc” să se gândească la ceea ce vor face aceștia ulterior și mai ales la faptul că sănătatea noastră ne poate fi pusă în pericol de lipsa lor de vocație. Examenele de angajare în asistența medicală, din ultimii ani, arată că foarte puțini sunt cu adevărat pregătiți să ne ofere servicii medicale de calitate.

Ne supărăm când ni se spune că suntem analfabeți funcțional într-o proporție covârșitoare și ne doare că majoritatea celor cu adevărat pregătiți pentru o profesie pleacă în străinătate. Și, cum altfel, când „modelele” pe care le au copiii noștri la dispoziție lasă de dorit, iar educația este la mâna unora cu diplome obținute fără să treacă pe la școală? Se spune că „omul fără educaţie şi fără cultură este ca un animal care poate fi uşor dresat şi manipulat să facă ce vor stăpânii”, iar politicienii ştiu asta cel mai bine… Iar sănătatea nu face excepție, de vreme ce se poate intra la postliceală sau la facultate fără diplomă de Bacalaureat.

 

Sindicatele se înfurie când se vorbește despre criterii de performanță. De ce nu se implică sindicatele și de calitatea celor care intră în sistem? Sigur, vor spune că nu-i treaba lor, ci a școlilor care-i pregătesc și a angajatorului care-i primește. În parte este adevărat, dar la noi pare să se promoveze mai mult incompetența și fuga de răspundere, pentru că nimeni nu dă socoteală pentru lipsa de pregătire a celor în grija cărora ne lăsăm, uneori, viața.

Salariile mari din sistemul public, meritate, de altfel, de cei care își fac treaba cu responsabilitate și cu vocație, atrag ca un magnet oportuniștii.

Cei care cu adevărat merită să lucreze într-un spital pot fi numărați pe degete.

Noi, cei din presă, ne concentrăm atenția în special asupra medicilor, dar nu trebuie să uităm că o bună parte din reușita actului medical este la mâna asistenților și chiar a infirmierelor care, dacă nu știu, nu pot și nu vor să se dedice profesiei, nu doar că nu ne ajută să ne facem bine, ci chiar ne pot face rău, contrar jurământului pe care-l depun la absolvire. Iar prin extensie, situația este la fel și în cazul personalului nemedical care, de altfel, când a cerut majorări de salarii, a clamat faptul că și ei fac parte din echipa care contribuie la actul medical.

 

Examenul pe care cei 300 de candidați l-au susținut pentru ocuparea celor 33 de posturi vacante scoase la consurs de Spitalul Județean de Urgență Buzău a arătat, ca și în alte ocazii, că foarte puțini sunt cei care-și merită locul într-o unitate medicală. Și nu este vorba doar de absolvenți, ci și de cei care au pretenții că dețin deja grade profesionale, până la cel mai înalt.

Și spun asta, cu riscul de a atrage dezaprobarea și critica unora care dacă n-au învățat nici teorie, nici parctică, spun (că doar e la modă), spun că examenul a fost „aranjat”.

Dar să vedem împreună cum au stat lucrurile la examenul despre care vorbim.

La examenul pentru postul de asistent medical (deci, unul care nu vine direct de pe băncile școlii) pentru Unitatea de Primire Urgențe, adică acolo unde secundele pot face diferența între viață și moarte, nimeni nu a reușit să obțină măcar nota 5,00 la examenul scris, așa că postul rămâne neocupat. Pentru aceeași secție, doi candidați la postul de asistent medical debutant au obținut puțin peste 5,00 la scris, iar la proba practică/interviu, unul s-a ridicat la nivelul așteptărilor, cu 9,5 în timp ce celălalt a rămas tot la nivelul minim.

Nici pentru postul de infirmieră lucrurile nu au stat altfel: la proba scrisă, doar doi dintre cei șase candidați au reușit să obțină puțin peste 5,00. La proba practică/interviu, unde s-a prezentat doar unul dintre ei, nota a fost doar 4,00.

 

În cazul asistenților medicali debutanți, unde concurența a fost de peste 10 candidați pe un loc, 44 au reușit să treacă de proba scrisă, cu note între 5,00 și 9,80. La proba practică/interviu, doar jumătate dintre ei au reușit să treacă de nota 5,00. Din fericire, concurența fiind mare, s-a reușit să se ocupe toate cele opt posturi, cu medii între 9,63 și 6,85.

În cazul asistenților medicali despre care se presupune că, dacă au profesat câțiva ani în sistem, ar trebui să știe ce au de făcut, situația a fost ceva mai bună, dar și aici au fost mulți care nu au reușit măcar să obțină punctajul minim. La examen au participat 29 de candidați și doar 15 dintre ei au reușit să treacă de proba scrisă, cu note între 5,1 și 9,4. După ce au susținut și proba practică/interviu, cinci dintre ei s-au calificat pentru a fi angajați, cu medii între 7,73 și 9,33. Așadar, se poate.

Cel mai trist este însă că cei care au particiat la examenul pentru ocuparea postului de asistent medical principal, adică aveau deja cea mai înaltă treaptă profesională, s-au dovedit cel mai slab pregătiți. Nu știu unde și cum au terminat școala, este posibil să fi absolvit, între timp, și facultatea de asistent medical, dar la examen au demonstrat că n-ar avea ce să caute într-un spital. La proba scrisă, cei doi candidați care s-au înscris la concurs au obținut notele 5,10 repesctiv 5,70 iar la interviu/proba practică (adică atunci când au trebuit să demonstreze că știu ce trebuie făcut cu un pacient), unul nu s-a mai prezentat, iar celălalt a obținut abia 6,7. Așadar, un asistent medical cu pretenții, care n-a reuși să obțină la examen decât o medie de 5,80 va obține în curând un salariu de aproximativ 7.000 de lei/lunar, în urma acordării unor îngrijiri discutabile…

 

Pentru cele două posturi de asistent debutant de farmacie, în urma probei scrise au rămas doar 9. La această secțiune a fost și un candidat care a obținut punctaj maxim, iar ceilalți 8 au avut note între 6,7 și 5,2. La interviu, Florentina Laura Culea  a demonstrat că nu știe doar teorie și a obținut nota 9,50, astfel că va obține postul mult-râvnit, cu media 9,75. A fost secondată de o candidată care a obținut media 7,00.

Cele 9 posturi de infirmieră debutantă au fost adjudecate cu medii între 9,50 și 7,15.

Cele 2 posturi de statistician medical au fost râvnite de 29 de candidați, iar 21 dintre ei au reușit să treacă de proba scrisă cu note între 5,00 și 10,00. Daniela Georgiana Cazacu a obținut și la interviu 96 de puncte, așa că s-a situat pe prima poziție, cu media 9,80. Următorul concurent a obținut media 8,70.

Pentru postul de tehnician debutant, un singur candidat a obținut punctaj de promovare în proba de interviu, iar cu media 7,70 a reușit să obțină postul dorit.

Postul de magaziner a fost obținut cu media 8,83, iar cel de manipulant, cu 8,68.

Acestea fiind reultatele, nu e de mirare că mulți pacienți s-au arătat îngrijorați că pot ajunge pe mâna unui personal medical submediocru și că au aplaudat măsura prin care ministrul Sănătății vrea să fie desconspirat și sancționat personalul medical care nu știe să se poarte cu pacienții sau, și mai grav, care condiționează actul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*