S-a semnat contractul de finanțare pentru primul dintre spitalele regionale

31 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Documentul vizează spitalul regional de la Iași, aflat în faza cea mai avansată a proiectului.

 

În cursul zilei de ieri, după aprobarea documentului în ședința de guvern, ministrul Sănătății, Victor Costache, și cel al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ștefan, au semnat primul contract de finanțare pentru unul din cele trei spitale regionale aflate în fazele cele mai avansate de proiectare. Contractul vizează finanțarea construirii spitalului regional de la Iași, finanțare ce urmează a fi asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 500.805.000 de euro, suma urmând a acoperi toate cheltuielile aferente proiectării, construcției, dotării și operaționalizării.

Documentul a fost semnat de cei doi miniștri în prezența vicepremierului Raluca Turcan, ministrul Victor Costache declarând cu această ocazie că „am semnat primul contract de finanțare pentru cel mai avansat dintre spitalele regionale si am reușit atingerea unui obiectiv important din programul de guvernare, urgentarea proiectelor mari de infrastructură. Vom continua colaborarea cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional pentru semnarea în cel mai scurt timp și a celorlalte două contracte de finanțare, pentru construirea spitalelor regionale de urgență din Cluj și Craiova”.

Acesta a adăugat că spitalele regionale vor reprezenta un model de eficiență în acordarea asistenței medicale în România și vor contribui la creșterea calității serviciilor de sănătate acordate pacienților.

 

În paralel, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, se continuă tratativele pentru extinderea sprijinului acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestor proiecte.

La începutul aceste luni, a fost lansată, pe platformele electronice de specialitate ale României și Uniunii Europene, procedura de licitație restrânsă pentru achiziția serviciilor de proiectare în vederea elaborării proiectului tehnic al spitalului regional de la Iași, semnarea contractului de finanțare reprezentând un nou pas important înainte.

Spitalul de la Iași va dispune de 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 45 de paturi pentru spitalizare de zi. Acesta va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt, terțiar, oferind servicii de îngrijire a sănătății de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, pentru întreaga regiune. Spitalul regional de la Iași va fi organizat pe centre de servicii și va utiliza tehnologii medicale avansate.

 


Adaugati un comentariu


 

*