Câinii utilitari, implicați în lupta împotriva noului coronavirus

O universitate din Statele Unite și un grup de cercetători din Marea Britanie încearcă să folosească în depistarea persoanelor infectate, chiar și asimptomatice, câini capabili de a detecta, cu ajutorul mirosului, persoanele infectate.

 

 Universitatea din Pennsylvania a lansat un program de antrenare a câinilor, pentru a afla dacă aceștia pot detecta cazurile de Covid-19, la fel cum pot mirosi drogurile sau alte substanțe, ținând cont de faptul că aceste animale au un simț al mirosului extrem de dezvoltat.

Centrul veterinar al universității americane a anunțat că desfăşoară un studiu în cadrul căruia sunt folosiți opt câini care vor fi expuşi unor mostre recoltate de la  pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, pentru a vedea dacă pot să detecteze un miros specific pe care să îl recunoască ulterior, așa cum fac câinii de urmă sau cei folosiți pentru detectarea substanțelor explozive sau a stupefiantelor.

Cei opt câini care participă la acest program nu au fost aleși întâmplător, ei fiind deja capabili să detecteze diferite maladii, pe baza mirosului.

 

La centrul respectiv se realizează astfel de programe din 2013, când a fost demarată o cercetare pentru a se stabili dacă aceste animale sunt capabile să detecteze cancerul ovarian, iar în prezent, câinii sunt folosiţi pentru a detecta şi afecţiuni precum diabetul sau anevrismul.

Dacă studiul dă rezultate satisfăcătoare, specialiștii universității dau asigurări că utilizarea preliminară a câinilor pentru a detecta coronavirusul va începe din iulie.

Ar fi ceva similar cu ceea ce se întâmplă în aeroporturi, unde câinii sunt folosiţi pentru a găsi materiale explozibile sau droguri. Ei pot fi deosebit de utili mai ales în detectarea persoanelor asimptomatice, care nu prezintă simptome dar răspândesc virusul”, a declarat unul dintre cercetătorii implicați în acest program.

 

În același timp, o echipă de cercetători de la London School of Hygiene & Tropical Medicine şi de la Durham University a anunţat că intenționează să testeze capacitatea câinilor utilitari de a depista persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2, chiar şi asimptomatice.

Deşi nu se știe dacă există un „miros” specific al COVID-19 pentru câini, cercetătorii se bazează pe faptul că acești câini au fost capabili să depisteze cancerul pulmonar în probele de ţesut sau să identifice pacienți care aveau boli infecţioase, în special malaria. „Experimentele noastre au demonstrat că patrupedele pot depista mirosuri asociate infecţiei cu virusul malariei cu o mare acurateţe”, a declarat profesorul James Logan, referitor la noul experiment.

Aceşti câini, special antrenaţi, ar putea mirosi până la 250 de persoane pe oră, oferind astfel o metodă de screening rapidă, eficientă şi noninvazivă. Ulterior, persoanele respective vor primi recomandarea de a se testa la un centru medical, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului.

În prezent, echipa de cercetători caută sprijin financiar pentru a demara acest experiment cu câini utilitari, în scopul depistării infecțiilor cu noul virus.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*