Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente sugerează simplificarea autorizațiilor de import paralel

Reacția acestora vine în contextul în care România a suspendat temporar distribuția externă de medicamente și dispozitive medicale esențiale în prevenirea și tratarea infecțiilor cu noul coronavirus.

 

Într-un comunicat remis la scurt timp după anunțul făcut de secretarii de stat Raed Arafat și Nelu Tătaru, cu referire la noile măsuri impuse de creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus în România, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) salută aceste decizii și își oferă sprijinul autorităților pentru a preveni apariția unei eventuale crize de medicamente și dispozitive medicale.

Reprezentanții distribuitorilor fac referire în special la măsura de suspendare temporară a distribuției în afara țării a medicamentelor, dispozitivelor medicale şi a materialelor sanitare esenţiale pentru prevenţia şi tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. După cum a precizat Raed Arafat, decizia vine în contextul în care s-a înregistrat în ultima vreme o creștere a cererii de astfel de produse venită din partea altor țări către România, autoritățile considerând necesară această măsură, în condițiile în care numărul de cazuri confirmate în țară a crescut semnificativ în ultimele zile.

În comunicatul ADEM se precizează că Agenţia Europeană a Medicamentului nu a raportat discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente pentru medicamentele comercializate în Uniunea Europeană  ca rezultat al epidemiei cu coronavirus, totuşi nu exclude apariția unor probleme de acest gen în următoarea perioadă.

 

Cu toate acestea, Italia, deşi este singura zonă roşie COVID-19, nu a restricţionat comerţul liber, iar China – o altă țară grav afectată – susţine comerţul liber cu măşti, în ciuda lipsei induse de coronavirus. Comisia Europeană se pare că nu agreează măsura dispusă de autoritățile din România și nici de cele din Germania, Franța și Cehia, făcând apel la solidaritate între statele membre. „Măsurile unilaterale ale unor state membre, precum cele adoptate de Germania, Franţa şi Cehia, de interzicere a unor exporturi, nu sunt în spiritul UE. Există motive legale care fac astfel de măsuri posibile, dar aceste tipuri de măsuri unilaterale trebuie mai întâi notificate Comisiei” se mai arată în mesajul comisiei europene, citat de ADEM.

 

Coralia Kreyer

Președintele ADEM, Coralia Kreyer, precizează însă că organizația pe care o reprezintă apreciază faptul că măsura de suspendare temporară a distribuţiei în afara României este justificată pe motive de sănătate publică asociate coronavirusului, pentru medicamentele de uz uman cele mai folosite în aceste condiţii, respectiv antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, anestezice, sedative, antifungice, materiale sanitare şi dispozitive medicale.

Aceasta iți declară disponibilitatea de a veni in sprijinul autorităților pentru a face față unei eventuale crize, însă sugerează că pentru asta ar fi nevoie de o simplificare a procedurilor birocratice în ceea ce privește importul paralel de medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale. „În condiţiile menţinerii liberei circulaţii a bunurilor în UE, din motive economice, ne dorim a fi luată în considerare expertiza noastră în tranzacţii intracomunitare, precum şi facilităţile noastre de transport, depozitare, reambalare, asigurare a calităţii, distribuţie, în vederea importului paralel de produse deficitare. Prin prisma relaţiilor noastre parteneriale stabile şi puternice cu furnizorii de pe teritoriul UE, putem asigura aprovizionarea, prin import paralel, cu medicamente din gama celor restricţionate la export, în caz de deficit dar şi cu anumite echipamente de protecţie şi materiale sanitare din producţia internă, asigurată de membrii asociaţiei. În acest context, solicităm autorităţilor competente, o simplificare birocratică în ce priveşte autorizaţiile de import paralel”, a mai declarat președintele ADEM.

 

Dragoș Damian

Și Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a anunțat că poate fabrica suficiente cantităţi de medicamente, în aproape orice formă de prezentare, care să sprijine autorităţile şi populaţia pentru a face față infecției cu noul coronavirus.

PRIMER reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie din ţară, care au o capacitate însumată instalată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice şi multe altele. În 2019, companiile membre au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol – însemnând 200 de milioane de comprimate şi un milion de cutii de ibuprofen  – 10 milioane de comprimate – principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19.Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autorităţilor, iar capacităţile de producţie pot creşte cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare” a declarat azi Dragoș Damian, directorul executiv al organizației.

 


Adaugati un comentariu


 

*