Programul „Exista un erou in fiecare din voi” si-a dovedit eficienta

 Derulat, deocamdata, doar la nivelul Capitalei, programul se bazeaza pe reactia unor voluntari care au urmat cursuri de prim-ajutor si a determinat o crestere semnificativa a ratei de succes in cazul manevrelor de resuscitare cardio-pulmonara.

 

prim-ajutor-11In urma cu doi ani, Asociatia de Salvare Bucuresti, impreuna cu Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov lansau un program care isi propunea educarea populatiei in scopul acordarii primului ajutor. Totodata s-a creat oretea de voluntari instruiti sa poata interveni in timp util pentru a aplica manverele de resuscitare si alte masuri de prim-ajutor persoanelor cu probleme de sanatate carora li se face rau pe strada ori in alte locuri publice sau victimelor unor accidente.

Inca de la lansare, programul „Exista un erou in fiecare din voi” a suscitat interesul multor voluntari, care s-au inscris la cursurile de prim-ajutor, printre acestia numarandu-se si mai multe personalitatii ale vietii publice. Printre cei care au acceptat sa devina abasadori ai programului si sa promoveze intens aceasta initiativa s-au numarat si medici cunoscuti, ca de exemplu dr. Radu Zamfir, unul dinte supravietuitorii accidentului aviatic din Apuseni, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. La bilantul facut cu ocazia implinirii a doi ani de la demararea programului, initiatorii au anuntat ca rezultatele se reflecta in cresterea ratei resuscitarilor cardio-pulmonare, pe raza Capitalei.

 

prim-ajutor ambulantaAstfel, pe parcursul anului trecut s-a intrgistrat o crestere cu 3,92% a ratei de rusita a menevrelor de resuscitare cardio-pulmonara in Bucuresti. Aceasta crestere este consecinta faptului ca voluntarii inclusi in program au putut interveni in timp util pentru a acorda primul-ajutor victimelor, inainte de sosirea echipajelor medicale specializate. In bilant se mai arata ca in 71,2% dintre cele 38.923 de urgente medicale cu pericol iminent de moarte, inregistrate anul trecut in Capitala, au fost identificati si alertati voluntari care se aflau in zona in care victimele aveau nevoie de ajutor. Acestia au intervenit in timp util si au contribuit in acest fel la crestereanumarului de vieti salvate, la limita.

Cursantii sunt recrutati pe baza de voluntariat, iar dupa ce sunt instruiti in aplicarea manevrelor de prim-ajutor, oricare dintre ei poate sa fie omul potrivit, la momentul potrivit, avand posibilitatea sa intervina ori de cate ori cineva va avea nevoie de ajutorul lor. In cadrul programului a fost pus la punct un sistem de alerta prin care voluntarii aflati la o distanta mai mica de 1.000 de metri de o victima sunt alertati imediat ce se primeste apelul la 112 si pot ajunge in maxim 5 minute la fata locului, pentru a acorda primul ajutor. Acestia actioneaza conform ultimelor protocoale in vigoare pentru stabilizarea pacientului, pana la sosirea echipajului specializat, interventia lor putand face diferenta intre viata si moarte.

 

voluntari ambulanta 2Din pacate, realitatea a demonstrat in nenumarate randuri ca oamenii isi pot pierde viata din cauza faptului ca, la momentul potrivit, nu se afla nimeni in preajma lor, capabil sa le acorde primul ajutor. Nu putine au fost cazurile in care persoane cu diferite afectiuni au cazut in strada, iar martorii n-au putut face altceva decat sa se adune cu zecile in jurul lor si sa caste gura, singurul mod in care au putut fi de ajutor fiind apelul facut la 112. Oricat de rapida ar fi interventia echipajelor de la Ambulanta sau SMURD, primul ajutor acordat victimelor in cazul urgentelor de gradul 0 sau 1 in primele 3-7 minute de la colaps este extrem de important si la fel de important este ca oamenii sa cunoasca manevrele de resuscitare, pentru a putea veni in ajutorul victimelor inainte ca echipajele specializate sa ajunga la fata locului. Specialistii spun ca, desi o inima poate fi repornita chiar si dupa 30 de minute de la stopul cardio-repirator, in acest interval se produc leziuni cerebrale ireversibile din cauza neoxigenarii corespunzatoare a creierului si de aceea trebuie intervenit cat mai repede. In urma unui stop cardiorespirator, creierul poate supravietui numai 3-5 minute fara oxigen, ceea ce inseamna mult mai putin timp decat cel in care echipajele medicale specializate pot ajunge la caz. Actionarea in primele 5 minute de stop cardiorespirator este esentiala pentru a se evita leziuni la nivel cerebral, sustin specialistii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*