Alimentația nesănătoasă grăbește îmbătrânirea

5 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Un studiu recent a elevat faptul că alimentele industriale ultraprocesate, favorizează procesul de îmbătrânire biologică.

 

Printre riscurile pentru sănătate pe carele prezintă alimentele produse industrial prin multiple operațiuni de procesare, cum ar fi biscuiții, burgerii sau băuturile carbogazoase se numără și favorizarea procesului de îmbătrânire biologică. Consumate cu moderație, doar ocazional, aceste alimente nu reprezintă un risc major, însă cu totul altfel stau lucrurile când acestea sunt incuse în alimentația zilnică.

Un studiu recent, axat pe monitorizarea unui marker al îmbătrânirii biologice, a fost efectuat în Spania și a relevat un risc mai ridicat de îmbătrânire în cazul subiecților care consumă în mod frecvent astfel de alimente.

Cercetarea s-a făcut pe 886 de spanioli cu vârste peste 55 de ani, care au fost împărţiţi în patru grupuri, de la cei mai mari consumatori de alimente ultraprocesate – 3 sau mai multe pe zi – la cei cu cel mai mic consum de astfel de produse – mai puţin de două. De la aceștia au fost recoltate probe de salivă care au fost analizate în laborator, și astfel s-a stabilit că cei mai mari consumatori de astfel de alimente modificate prin procedee industriale şi-au dublat riscul de a îmbătrâni prematur, în comparaţie cu cei care au consumat cea mai mică cantitate de astfel de alimente.

 

De asemenea, s-a constatat că subiecții care au consumat cel mai mult acest tip de hrană care conţine puţin sau deloc alimente naturale întregi şi este cel mai adesea bogată în arome, coloranţi, emulgatori, produse procesate, au fost mai predispuşi să aibă în familie cazuri de boli cardiovasculare, diabet şi valori anormale ale grăsimilor. Aceștia au consumat de asemenea mai multe grăsimi saturate, produse de tip fast-food şi carne procesată, şi mai puţine fructe şi legume.

Cercetările anterioare au asociat deja aceste alimente ultraprocesate, în mare parte prea grase, prea dulci şi prea sărate, cu boli precum obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul şi diferite tipuri de cancer.

Rezultatele studiului au fost prezentate în deschiderea Conferinţei Europene şi Internaţionale asupra Obezităţii, care, anul acesta a avut loc on-line în perioada 1-4 septembrie.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*