Un nou studiu confirmă importanța spălării mâinilor pentru evitarea infecției cu SARS-CoV-2

23 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii japonezi au stabilit că noul coronavirus rezistă pe piele de cinci ori mai mult timp decât virusul gripal.

 

Una dintre principalele măsuri recomandate pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, dar și a altor boli este spălatul mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Atunci când acest lucru nu este posibil se recomandă folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool, care poate fi aplicat chiar și după spălarea mâinilor, pentru un plus de siguranță.

Un studiu recent efectuat de un grup de cercetători japonezi subliniază o dată în plus importanța acestei măsuri elementare de siguranță, relevând faptul că noul coronavirus rezistă pe suprafața pielii timp de 9 ore, de cinci ori mai mult decât virusul gripal, care rezistă doar 1,8 ore.

Autorii studiului avertizează astfel că supravieţuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 pe pielea umană poate creşte riscul de transmitere prin contact, comparativ cu virusul gripei accelerând astfel pandemia.

 

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte. „Supravieţuirea mai îndelungată a SARS-CoV-2 pe piele poate creşte riscul de transmitere prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc”, remarcă studiul. Asta deoarece coronavirusul şi virusul gripei devin ambii inactivi la 15 secunde după aplicarea soluţiei cu etanol folosit în dezinfectantele pentru mâini” se arată în concluziile echipei de cercetători, consemnate într-o revistă de specialitate.

În baza acestor date, autorii susţin recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind spălarea frecventă şi completă a mâinilor, pentru a limita contagierea şi transmiterea virusului, care a provocat până acum 39,4 de milioane de îmbolnăviri și peste 1,1 milioane de decese în întreaga lume.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*