„Purtați mască, atunci când ieșiți din casă!” – este îndemnul medicului Raed Arafat

6 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Începând de astăzi, purtarea măștilor de protecție pe stradă și în locurile publice închise este deja obligatorie în Galați, Vaslui, Iași și Maramureș, în urma unor decizii ale Comitetelor locale pentru Situații de Urgență.

 

UPDATE: Astăzi, Consiliul Local Municipal a decis ca și la Buzău „în toate mijloacele de transport în comun (autobuze, microbuze și taxiuri) și în toate locurile publice (spații comerciale, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice, șantiere în lucru etc), purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie”. 

 

După multă vreme în care măștile de protecție erau recomandate doar celor care au fost deja infectați cu noul coronavirus și celor care prezentau simptome de răceală și gripă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, vineri, că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public, în scopul de a limita propagarea noului coronavirus.

Și medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, a revenit asupra recomandării, astfel că într-o postare pe contul său de socializare recomandă purtarea măștii de protecție, considerând că ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu noul coronavirus. Secretarul de stat subliniază că măștile pot fi improvizate, nu este nevoie de măști medicale, care oricum nu se prea găsesc pe piață, iar „în cazul în care găsim, prețurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine că să le poarte când iese din casă.Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta. Măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măștii sau a orice material care poate împiedica ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutam, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus și în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja și a proteja pe alții”, a scris Arafat.

 

Raed Arafat

Secretarul de stat spune că nu a recomandat această practică până acum, întrucât, la începutul pandemiei, idea generală pe plan mondial a fost că nu este necesară purtarea măștii pe stradă și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical. Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii, sau a orice altă formă de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate”, a mai spus Raed Arafat, insistând asupra necesității ca în cazul măștilor refolosibile, acestea să fie zilnic spălate și călcate.

În patru județe s-a hotărât deja că purtarea măștii pe stradă este obligatorie, de toată lumea. Comitetele județene pentru Situații de Urgență din Galați, Vaslui, Iași și Maramureș au decis ca de astăzi, oricine iese în spații publoce să aibă gura și nasul acoperite.

Se pare că purtarea măștii a dat deja rezultate în unele țări, unde numărul de îmbolnăviri și de decese este foarte mic. Acest lucru a devenit obligatoriu în Cehia și Slovenia, iar Austria a anunțat că dorește să facă această recomandare în supermarketuri.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*