Distribuitorii cer ridicarea restricțiilor impuse exporturilor de medicamente

6 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia spun că multe medicamente destinate pieței europene sunt blocate în România, deși autoritățile din țară nu au semnalat că au nevoie de ele, iar în acest timp, multe riscă să expire în depozite.

 

Măsura dispusă la jumătatea lunii trecute de fostul ministrul al Sănătății, Victor Costache, prin care se suspendă pe o perioadă de 6 luni exportul de medicamente din România, este contestată de Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), care precizează că multe medicamente de care nu este neapărată nevoie în țară sunt blocate și li se reduce zilnic termenul de valabilitate, în timp ce pacienți din țările Uniunii Europene, cărora le erau destinate, sunt privați de tratament.

Distribuitorii susțin că autoritățile române au fost notificate în privința acestor medicamente încă dinainte de impunerea restricției la export și nu li s-a comunicat că în cazul lor ar exista vreun risc de discontinuitate de aprovizionare în țară. Cu toate acestea stocurile destinate țărilor din Uniunea Europeană au rămas în depozitele distribuitorilor en-gros fără a fi primită vreo solicitare pentru ele din partea autorităților competente din România. Este vorba de medicamente care nu sunt folosite în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus și pentru care nu există risc de discontinuitate pe piața din România, astfel că reprezentanții ADEM spun că blocarea acestora în depozite constituie o măsură care nu își are rostul mai ales că există riscul ca unele dinte medicamente să expire în timp ce pacienții din țările europene cărora le erau destinate sunt privați de tratament.

 

Într-un comunicat al asociației se arată că deja mai multe companii de distribuție din Uniunea Europeană au făcut plângeri pentru neonorarea comenzilor de medicamente care se găsesc în cantități suficiente în România, dar nu sunt accesibile în alte țări.

Nu a existat vreodată şi nu există vreun risc de export paralel sau în afara României al unor medicamente care au risc de discontinuitate sau acum, al unor medicamente care se utilizează, conform protocoalelor adoptate şi de România, în tratarea infecţiei cauzate de Covid-19. Prin restricţia impusă de România începând cu data de 12 martie, au fost create perturbări ale lanţului de aprovizionare european cu medicamente, iar la nivel naţional au fost create dezechilibre economice majore şi ale forţei de muncă, inutile” mai susțin distribuitorii europeni de medicamente.

 

Aceștia mai precizează că Italia și Spania, care sunt țările din Europa cel mai grav afectate de noul coronavirus, nu au impus restricții similare, iar Cehia, Marea Britania și Polonia au păstrat o restricție temporară la export, doar pentru un număr limitat de medicamente folosite în tratamentul pacienților infectați cu Covid-19.

Chiar și România a resimți efectele negative ale restricțiilor impuse de alte state, distribuitorii menționând aici dispariția de pe piață a medicamentelor Euthyrox, Siofor și Plaquenil, care erau aduse din import.

Este de înţeles că fiecare stat membru intenţionează să asigure disponibilitatea medicamentelor necesare populaţiei. Cu toate acestea, consecinţele interdicţiilor la export sunt dăunătoare pentru disponibilitatea medicamentelor pe piaţa UE. Aceste interdicţii nu asigură în nici un fel o aprovizionare adecvată cu medicamente şi nu diminuează cu nimic îngrijorarea statelor membre privind disponibilitatea medicamentelor critice pentru tratarea infecţiei cu Covid-19 sau a unor afecţiuni cronice” mai precizează distribuitorii europenei de medicamente.

 


Adaugati un comentariu


 

*