Poluarea cu plastic afectează și calitatea fructelor de mare
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Hull York au ajuns la concluzia că mare parte din ele sunt contaminate cu o cantitate mare de microplastice.
Oamenii de știință englezi au analizat peste 50 de studii efectuate din 2014 până în 2020, pentru a investiga nivelurile de contaminare cu microplastice la pești și crustacee, la nivel global. Ei au descoperit că moluștele precum scoicile, midiile și stridiile conțin cele mai ridicate niveluri de microplastice. Moluștele colectate în largul coastelor Asiei au fost cele mai contaminate cu microplastice, cercetătorii sugerând că aceste zone sunt mai puternic poluate cu plastic. Cercetătorii încă încearcă să deslușească implicațiile acestor microplastice asupra sănătății oamenilor care consumă fructe de mare contaminate.
„Nimeni nu înțelege pe deplin impactul microplasticelor asupra corpului uman, dar dovezile timpurii din alte studii sugerează că provoacă daune. Putem începe să facem acest lucru analizând cantitatea de fructe de mare și pește consumate și măsurând cantitatea de microplastice din acestea”, a declarat dr. Evangelos Danopoulos, de la Universitatea de Medicină Hull York, autorul studiului.
Potrivit acestei cercetări concentrația de microplastice era de la 0 la 10,5 pe gram la moluște, de la 0,1 la 8,6 pe gram la crustacee și de la 0 la 2,9 pe gram la pești.
Situația se datorează deșeurilor de plastic care ajung în oceane, lacuri și râuri și care pot ajunge în interiorul crustaceelor, peștilor și mamiferelor marine. Se estimează că deșeurile de plastic generate la nivel mondial vor ajunge la 155 – 265 de milioane de tone pe an, până în 2060.
Cercetători reamintesc că sănătatea oamenilor poate fi influențată în toate etapele de fabricare a materialelor din plastic. Astfel, extracția petrolului și a gazelor necesare pentru producerea plasticului duce la emiterea în apă sau aer a unor substanțe chimice cu efect toxic. Peste 170 dintre aceste substanțe utilizate în procesul de fracturare hidraulică pot cauza probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și probleme ale sistemului imunitar, mai spun specialiști britanici.