Un nou model de măști de protecție rezolvă problemele legate de comunicare și poluare

12 iunie 2020 | 0 comentarii |

O echipă de cercetători elvețieni lucrează de doi ani la obținerea unui material transparent și sută la sută biodegradabil, iar măsurile de protecție impuse în contextul pandemiei sunt un bun prilej de a lansa noile măști.

 

Odată cu instituirea obligației purtării măștii de protecție în spațiile publice închise au ieșit la iveală o serie de probleme cu care oamenii nu s-au mai confruntat până acum. Astfel, persoanele vârstnice și cele cu deficiențe de auz au început să aibă serioase dificultăți în a comunica, pentru ca nu mai pot să citească pe buzele interlocutorului, iar cuvintele acestuia sunt ușor distorsionate din cauza măștii. O altă problemă este legată de poluare, măștile de unică folosință devenind un deșeu periculos, cu risc de contaminare ridicat.

Cu mult timp înainte de apariția pandemiei, specialiștii elvețieni de la  Școala Politehnică din Lausanne erau preocupați în a găsi materialul perfect pentru măștile de protecție, care să fie în egală măsură transparent, rezistent, respirabil și biodegradabil, iar izbucnirea crizei Covid-19 a constituit un impuls pentru aceștia.  Mai întâi au înființat un start-up prin intermediul căruia au reușit să strângă circa 930.000 de euro, fonduri necesare pentru a dezvolta și a scoate pe piață o mască de protecție realizată pe baza rezultatelor studiilor efectuate până atunci.

 

Astfel, a fost creat în timp scurt un nou model de măști de protecție, denumit HelloMasks, care rezolvă problemele de comunicare între cei care le poartă, dar și problema poluării, pentru că sunt realizate dintr-un polimer dezvoltat special pentru această aplicabilitate. Fibrele din polimer au între ele doar 100 de nanometri, aceeași spațiere ca la măștile convenționale – suficient de mică pentru a filtra virusurile și bacteriile, dar suficient de mare pentru a lăsa aerul să pătrundă printre ele.

De asemenea, cercetătorii au căutat să realizeze, de la bun început, un material bidegradabil sau reciclabil. Astfel, noile măști sunt realizate 99% din biomasă, iar echipa de cercetători lucrează să ajungă la 100%. Cu ajutorul fondurilor strânse, inventatorii noului model de mască spun că pot trece la producția industrială, la începutul anului viitor.

 


Adaugati un comentariu


 

*