Necesarul de hrană la nivel global va crește considerabil în următorii 80 de ani

10 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Estimările sunt bazate în primul rând pe creșterea numărului de locuitori, dar și a indicelui de masă corporală, care presupune un consum mai mare de calorii.

 

Cercetătorii germani de la Universitatea din Gottingen au anunțat că, în următorii 80 de ani, cantitatea de hrană necesară la nivel global pentru a sigura aportul caloric întregii populații va crește cu aproximativ 80% față de momentul actual. Principala cauză o va constitui, în opinia cercetătorilor germani, creșterea numărului de locuitori ai planetei, de la circa 7 miliarde la finele lui 2010, la aproximativ 11 miliarde, cât se estimează pentru anul 2100.

Astfel, creșterea numărului populației va impune o creștere cu 60% a necesarului de hrană la nivel global, iar diferența de 20% va fi impusă de modificarea indicelui de masă corporală (IMC) în rândul populației. Se estimează că, în anii următori, oamenii vor fi mai înalți, iar greutatea lor corporală va fi mai mare, iar din această cauză va crește, în mod automat, și necesarul zilnic de calorii.

Dr. Lutz Depenbusch, coautor al studiului, a explicat că „potrivit estimărilor noastre, necesarul mediu de energie va fi mai mare cu 253 de kilocalorii de persoană, dacă se ia în considerare creşterea IMC şi a înălţimii. Cele 253 de calorii adăugate în dieta zilnică a unei persoane ar echivala cu două banane mari sau o porţie de cartofi prăjiţi. La nivel global, calculăm că, potrivit modelului nostru, efectul creşterii IMC şi a înălţimii ar duce la o suplimentare a necesarului de calorii egal cu cerinţele din 2010 ale Indiei şi Nigeriei, laolaltă”.

 

În același timp, cercetătorii atrag atenția că politicile alimentare globale trebuie să țină cont de aceste date, care cresc riscul apariției unor crize în țările mai puțin dezvoltate.

Totodată, creșterea cererii de produse alimentare va duce și la creșterea prețurilor acestora, fapt ce va afecta tot țările mai sărace, unde există riscul de a se înmulți cazurile de malnutriție.

Potrivit estimărilor, cele mai afectate țări vor fi cele din zona Africii subsahariene, care au mai trecut prin crize similare, care din cauza unei rate accelerate de înmulțire a populației a generat și o creștere a necesarului de hrană.

Studiul, publicat în jurnalul științific Plos One, s-a bazat pe cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite referitor la evoluția populației la nivel global.

 


Adaugati un comentariu


 

*